BiH
1

Zeničani potpisivali peticiju protiv izmjena Zakona o dobrobiti životinja

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa Zenica danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizovalo potpisivanje peticije protiv izmjena Zakona o zaštititi i dobrobiti životinja, kojim bi se legaliziralo ubijanje životinja u skloništima.

Iz Udruženja Šapa su poručili kako su današnjim aktivnostima imali za cilj ukazati na apsurdnost predloženih izmjena zakona, te pravni haos koji će ovaj prijedlog proizvesti na planu provedbe zakona.

"Sistemsko rješenje problema već je sadržano u Zakonu kakav jeste. Problem neprepoznavanja osnovnog uzroka je ključan kao i generatora problema. Bitno je smoći snage i poručiti građanima da problem koji je stvorio i stvara čovjek decenijama, ne nestaje preko noći i da je put rješenja jedino i samo odgovoran i konsolidiran pristup u nečemu što se zove humano upravljanje populacijom pasa u skladu sa postojećim zakonom", poručili su iz Udruženja Šapa.

Ubijanje pasa navode kao najneefikasniju i najskuplju metodu rješenja problema, što potvrđuju studijama koje su pokazale da se nakon sedam godina kontinuiranog ubijanja populacija pasa na ulicama smanjila za najviše 32,5 posto, a istovremeno, praksa pokazuje da bi se kontinuiranim sterilizacijama tokom pet godina populacija smanjila za oko 90 posto.

Članovi Udruženja Šapa apeluju na građane da ne nasjedaju na političke podvale i laži te se pridruže u borbi za dosljedno provođenje postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, jer samo tako će se smanjiti populacija napuštenih životinja na ulici za dobrobiti i ljudi i životinja.