72. godišnjica
226

Zeničani obilježili Dan oslobođenja od fašizma: Građani moraju biti odlučniji i hrabriji

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač započelo je obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Zenice od fašizma.

Prije 72 godine u noći sa 11. na 12. april građani Zenice oslobođeni su od fašista nakon četiri godine terora i stradanja. Danas je kao i svake godine na spomen-obilježju Papirna položeno cvijeće za pale borce NOR-a koji su dali svoje živote kako bi oslobodili Zenicu.

Događaj kao i svake godine organizuje Udruženje antifašista i boraca NOR-a Zenice, a današnjim govorom sve prisutne su podsjetili na 1945. godinu i dešavanja koja su odlučila o sudbini Zeničana.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je kazao kako mu je želja da bude gradonačelnik hrabrijih građana.

"Sve što je bilo u prošlosti trebamo pamtiti i obilježavati. Nažalost, partije koje su na vlasti i koje nose demokratski naziv imaju dosta fašističkog. Moja želja je da sam gradonačelnik odlučnijih i hrabrijih građana koji su za promjene, jer ovi koji nas vode odvest će nas u tunel gdje niko neće vidjeti izlaz", izjavio je Kasumović te dodao da građani traže ono što im pripada.

Osim što je cvijeće položeno na spomenik palim borcima NOR-a, Zeničanin i učesnik narodno-oslobodilačkog rata Hilmija Karić cvijeće je položio na spomenik sestara Ditrih koje su ilegalno pomagale partizanima u oslobođenju Zenice.

Nakon programa na spomen-obilježju Papirna, cvijeće su delegacije položile i na Kamenom spavaču, a u toku dana bit će organizovan i Aprilski salon u Muzeju grada Zenice, dok će u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici biti održane dvije premijerne predstave.