Ekološki incident
13

Zeničani i ljeti u prašini: Remont visoke peći u ArcelorMittalu izazvao kratkotrajno zagađenje

Piše: E. M.
Jutro u Zenici (Foto: Ekoforum Zenica)
Jutro u Zenici (Foto: Ekoforum Zenica)
Građane Zenice jutros je iznad kompanije ArcelorMittal u Zenici dočekao narandžasti oblak prašine koji se pojavio usljed zaustavljanja i planiranog remonta pogona visoke peći.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica su izjavili da je do povećane količine prašine u zraku došlo nakon što su zaustavili rad pogona visoke peći.

"Bio je planiran kratki remont, zbog čega smo zaustavili rad visoke peći, nakon čega se pojavila povećana količina prašine iz ovog pogona. Ovo je bila jednokratna pojava i neće se ponavljati u narednom periodu", kazala je za Klix.ba glasnogovornica kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović te dodala da će više informacija biti poznato u narednom periodu.

Saopćenjem za javnost nakon jutrošnjeg ekološkog incidenta obratili su se i iz zeničkog Ekoforuma, iz kojeg su naveli da je ovo samo jedan od desetina sličnih događaja koji su zabilježeni ove godine u Zenici.

"Svjedoci smo ove godine desetina ovakvih ekoloških incidenata koji nisu kratkotrajni, nego su trajali čitave sate ili noći. Ovo očito nisu ni ćevabdžinice, ni vozila, ni kućna ložišta", izjavili su iz Ekoforuma te su pozvali nadležne da djeluju u skladu sa svojim mogućnostima.

"Ako pješaci i građani mogu plaćati kazne za prelazak ceste mimo pješačkog prijelaza ili sa slušalicama u ušima, onda i ArcelorMittal može platiti kazne za ovakve ekscese, a federalni inspektor ima pravo i dobiti platu za sjedenje u Zenici", zaključili su iz Ekoforuma Zenica.

Foto: Ekoforum Zenica
Foto: Ekoforum Zenica

U kompaniji ArcelorMittal Zenica 14. februara je potpisan ugovor s firmom Danieli Corus koja će 2018. godine uraditi remont pogona visoke peći, a vrijednost projekta iznosi 38 miliona KM. U sklopu remonta će biti ugrađeno i novo vodeno hlađenje, a remont će osigurati 15 godina neometanog rada visoke peći bez većih ulaganja. Međutim, Zeničani će do početka remonta još neko vrijeme morati gledati narandžasto nebo iznad grada.