Poruke s protesta
67

Zeničane ne interesuje poskupljenje vode, navikli da su "bankomat" nadležnih

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ispred zgrade Gradske uprave Zenica danas je održan protest grupe građana Zenice koji nisu zadovoljni povećanjem cijene vode.

Današnji protest građana koji je organizovao Zeničanin Hasan Kreho možda je i najbolji pokazatelj nezainteresovanosti građana za trenutne i probleme koji ih očekuju u narednim godinama, a koji će se odraziti na njihove kućne budžete.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Zeničanin Hasan Kreho, vidno nezadovoljan brojem okupljenih građana, kazao je da je ovo poruka vijećnicima i Gradu Zenica da mogu usvojiti i odluku prema kojoj će jedan kubik vode koštati i 10 KM.

"Ovi građani nisu izvukli pouke u proteklih 20 godina šta im rade gradske službe, vijećnici i gradonačelnici. Ruke su zavukli u džepove građana, gdje mi plaćamo račune, a javna preduzeća su za njih samo bankomati. Oni nemaju nikakve odgovornosti, a dok građani ne shvate neke stvari, plaćat će visoke cijene", kazao je Kreho.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice, koja je u toku, razmatrat će se i odluka o povećanju cijene vode, a direktor JP Vodovod i kanalizacija Emir Pašalić nije znao u procentima reći o kakvim se povećanjima radi, već je to objasnio kroz novčane iznose.

"U 2023. godini račun će biti veći za nešto više od 5 KM u odnosu na današnji, u 2024. godini za nešto više od 9 KM, a u 2025. godini, dakle za četiri godine, za nekih 9,77 KM u odnosu na trenutni račun. Kada govorimo o paušalu, odnosno fiksnom trošku, on postoji u svim vodovodnim preduzećima u BiH i neće se ukidati", istakao je Pašalić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Povećanje cijene vode pravda se brojnim projektima koji su realizovani ili će biti realizovani, kao što je i projekt Plava voda, u vezi s kojim su nadležni građanima obećali da neće doći do povećanja cijena vode za piće.