BiH
18

Zenica: Uskoro izgradnja zgrade za 62 porodice izbjeglica i raseljenih osoba

Piše: E. M.
(Foto: Grad Zenica)
Gradska uprava Zenice je održala prezentaciju rješenja stambenog objekta u Ulici Avde Smajlovića u zeničkom naselju Radakovo, koji će se graditi u sklopu Državnog projekta stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Projektant ovog projekta je Javno preduzeće Zenica, a sastanku na kojem je predstavljen idejni projekat prisustvovao je načelnik Zenice Husein Smajlović te predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Stambena zgrada koja će se graditi obuhvata 3.490 kvadratnih metara prostora i 62 stambene jedinice, čime su ispunjeni zahtjevi nadležnog ministarstva.

Pomoćnik Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Sulejman Alijagić je pohvalio idejno rješenje objekta te konstatovao da se sve planirane aktivnosti odvijaju prema unaprijed određenom planu.

Projekat zbrinjavanja raseljenih osoba i izbjeglica u zeničkom naselju Radakovo realizuje se u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP BiH), a sredstva za izgradnju su osigurana iz fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice je za Klix.ba izjavio da će izgradnja koštati blizu tri miliona KM, ali da je vrijednost projekta puno veća s obzirom na to da će grad Zenica osigurati sve priključke, rente i takse.

Iz Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica su saopćili da će izgradnja objekta početi po završetku kompletiranja projektne dokumentacije i potrebnih dozvola.