BiH
0

Zenica: U pećima Mittal Steela uništeno 310 pušaka

FENA
U sklopu UNDP-ovog (Razvojni program UN-a) projekta danas je u pećima zeničkog Mittal Steela uništeno 310 automatskih pušaka i 3 pištolja sa pripadajućom opremom.

Također, više od 400 komada municije različite vrste je prevezeno u Doboj, gdje će biti uništeno u peći za uništavanje municije malog kalibra (do 14,7 mm).

Specijalnu peć za uništavanje municije je u toku protekle godine nabavio UNDP u okviru programa kontrole oružja i municije u BiH (SAC BiH).

Prijevoz i uništavanje spomenutog oružja implementirani su u saradnji sa Sudskom policijom, Ministarstvom odbrane BiH, Oružanim snagama BiH i kompanijom Mittal Steel.

U ovom slučaju radi se o oružju koje je Sudska policija prikupila u toku rješavanja različitih sudskih procesa.

Nekontrolirano prisustvo lakog naoružanja i municije u BiH predstavlja veoma ozbiljan problem.

Zahvaljujući saradnji bosanskohercegovačkih vlasti i UNDP-ovog ureda u BiH, u proteklom periodu je postignut značajan napredak kako bi se prijetnja nekontroliranog i nelegalnog prisustva lakog oružja po sigurnost građana u značajnoj mjeri umanjila.

Jedna od veoma važnih aktivnosti u tom pravcu je i uništavanje oružja prikupljenog tokom sudskih i istražnih procesa, kao i pretresa koje obavljaju policijske i sudske institucije u BiH.

Cilj ukupnih UNDP-ovih aktivnosti u okviru programa kontrole oružja i municije u BiH jeste poboljšanje sigurnosne situacije u zemlji.

Uništavanje oružja finansiraju Vlada Ujedinjenog kraljevstva (UK) i UNDP-ov Biro za prevenciju kriza i oporavak, saopćeno je iz UNDP-a - Ureda u BiH.