Nema ni budžeta
74

Zenica u krizi! Ništa od sjednice Gradskog vijeća, u prvom redu bebe i mame

E. M.
Hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice koja je danas trebala biti održana na inicijativu 12 vijećnika, otkazana je jer nije bilo kvoruma, a u salu Gradskog vijeća došle su i porodilje s bebama.

Sjednici su danas prisustvovale i porodilje grada Zenice koje su prije nekoliko dana protestvovale ispred zgrade Gradske uprave Zenica, a pozivu se nisu odazvali vijećnici SDA, A-SDA i SBB zbog čega je sjednici prisustvovalo tek 14 vijećnika.

"Grupa vijećnika je u utorak predsjedavajućoj Bešić uputili zahtjev za održavanje hitne sjednice s Odlukom o privremenom finansiranju. Po Poslovniku o radu njena dužnost je da u roku od dva dana sazove sjednicu, ali ona je to odbila. Nakon toga, grupa vijećnika s gradonačelnikom je ponovo uputila dopis, a kako ona na to nije reagovala, bilo koji član radnog predsjedništva može voditi sjednicu”, kazao je član radnog predsjedništva Sanjin Aldobašić dodavši da su htjeli ispraviti situaciju i omogućiti funkcionisanje grada s usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Aldobašić se zbog nedostatka kvoruma svima izvinio, posebno majkama koje su s bebama došli u salu Gradskog vijeća iako je vani padala kiša.

“Žao mi je što smo se doveli u ovu situaciju da ovako moramo djelovati. Mislim da šaljemo lošu poruku, svi koji smo članovi vijeća i učestvujemo u radu. Međutim, nemamo neku zajedničku notu da djelujemo u jednom segmentu i radimo ono što je najbolje za grad. Nadamo se da će doći vrijeme kada ćemo svi sjesti i dogovoriti se. Ovo ne vodi nigdje”, dodao je Aldobašić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da mu je drago što su svi vidjeli o čemu se ovdje (op. a. Gradskom vijeću) radi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“U Sarajevu je bila smjena Vlade KS, ali nije bilo blokade i usvojili su Odluku o privremenom finansiranju. Moralo se usvojiti privremeno finansiranje, a njihovo spinovanje da sam dužan dostaviti budžet je istina, ali tri puta je budžet bio na Gradskom vijeću Zenice. Sada je stvar dogovora, jednom oni nisu htjeli usvojiti.. Pozivam vijećnike koji su napravili parlamentarnu većinu da se drže zakona i propisa”, kazao je Kasumović te dodao da će ponovo biti predložen budžet te dodao:

"Pozivam SDA da se vrate u granice demokratije. Kandidujte sebi kandidata i dajte da se borimo projektima i idejama za koje projekte je ovaj grad i građani. Lako je bilo izabrati samog sebe. Nema niko pravo blokirati život grada i ovoj djeci uskratiti pelene."

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Vijećnici koji su izašli za govornicu istakli su nadu da će naknade porodiljama biti isplaćene čim prije, kao i da će Odluka o privremenom finansiranju biti čim prije usvojena, ali da su očekivali današnji scenario, odnosno, da neće biti kvoruma.

S početkom u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave Zenice bit će održan mirni protest podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću kojem građani Zenice na ovaj način žele pružiti podršku i pokazati da nije sam u borbi za grad Zenicu.