Veliki problem
28

Zenica solidarna s drugima gradovima Balkana: Šetnja zbog zagađenosti zraka

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U organizaciji Eko Foruma Zenica večeras su građani Zenice mirnom šetnjom, zajedno i s građanima drugih gradova Balkana, ukazali na problem zagađenja zraka te ponovili zahtjeve prema nadležnim institucijama.

Više od stotinu građana Zenice večeras je istovremenim javnim okupljanjima i aktivnostima na otvorenom sa Sarajevom, Beogradom, Prištinom, Banja Lukom, Skopljem, Prizrenom i Podgoricom poslali zajedničku poruku svjetskoj javnosti.

"Ujedinjeni smo u potrebi za boljim kvalitetom življenja! Čist zrak je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtijevamo neodložno djelovanje kako bi se spriječile nesagledive dugoročne posljedice po zdravlje građanki i građana Balkana", zajednička je poruka s ovog skupa.

Predsjednik Eko Foruma Zenica je kazao da prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo ZDK, u Zenici 285 osoba svake godine umre od posljedica zagađenosti zraka prašinom i NO2 te je upravo i Zenica dio ove mreže gradova gdje su se organizovala javna okupljanja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mi ćemo večeras prošetati kao i drugi građani gradova koji su najviše pogođeni zagađenim zrakom, a ponovit ćemo i zahtjeve koje imamo prema svim nivoima vlasti od Doma naroda Parlamenta FBiH do Grada Zenice", poručio je Lemeš.

Zajednička šetnja je počela sa spomen obilježja Kameni spavač, a nastavila se kroz pješačku zonu do Gradske uprave, Kantonalnog tužilaštva i Vlade ZDK.