BiH
1

Zenica se pobratimila sa turskom općinom Kazan

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Zenici, od 4. do 6. septembra , boravit će delegacija turskog grada Kazan. Danas je u Velikoj sali Općine Zenica potpisan Sporazum o bratimljenju Općine Kazan i Općine Zenica.

Potpisivanju Sporazuma u ime Općine Zenica prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Zeničko-dobojskog kantona, Nebojša Nikolić i načelnik Zenice, Husein Smajlović, dok su delegaciju Općine Kazan činili guverner Veysel Beyru i načelnik Općine Kazan Lokman Erturk.

Erturk je izrazio veliko zadovoljstvo i čast što su danas potpisali Sporazum o bratimljenju sa Općinom Zenicom, te istakao da su posebno zadovoljni prijemom u ovom gradu.

"Potpisivanje ugovora nije samo slovo na papiru, radit ćemo na svemu kako bismo pomogli jedni drugima u svim sferama života, a glavni cilj nam je da poboljšamo suradnju u industrijalizaciji.", istakao je načelnik Općine Kazan.

Općina Zenica ugovore o bratimljenju ima s mnogim općinama Turske, ali gradonačelnik Zenice Husein Smajlović ističe kako sa svim tim sporazumima nisu dobili ono što su očekivali.

"Zenica ima dosta prijatelja sa kojima je formalizirala prijateljstvo, ali ja nisam zadovoljan sa saradnjom koja se zasniva samo na kulturološkom planu. Ne potcjenjujem, ali mi smo sve vrijeme tražili nekoga ko ima velike ambicije i gdje možemo dosta toga činiti da unaprijedimo infrastrukturu. Radi se o gradu koji ne razmišlja samo za danas, razmišljaju 200 godina unaprijed i to je ono što nam je trebalo", istakao je Smajlović.

Gosti su načelniku Zenice uručili prigodne poklone, a nakon potpisivanja ugovora uputili su se na obilazak grada.