Ukradeni novac nikad nije pronađen
0

Zenica: Potvrđena optužnica za pljačku vozila BH Pošti

ZEDA
Mjesto pljačke (Foto: Arhiv/ZEDA)
Mjesto pljačke (Foto: Arhiv/ZEDA)
Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona protiv tri osobe koje se terete da su početkom juna kod Zenice opljačkale vozilo preduzeća BH Pošte i ukrale 40.000 maraka.

Optužnica je podignuta protiv braće Alena (33) i Adija Alića (20), koji se terete za za djela razbojništva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, te trećeoptuženog Seada Dizdara (36), koji se tereti za djelo razbojništva.

Prvooptuženi Alen Alić se u vrijeme razvojništva nalazio na dopustu iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, gdje izdržava kaznu zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Zenice u martu 2002. godine kada su poginule četiri, a jedna osoba je teško povrijeđena. Nakon tri dana potrage Alić se s dopusta vratio na izdržavanje kazne u zeničkom zatvoru.

Pljačka vozila BHB Pošte desila se 3. juna u mjestu Kula, na regionalnom putu Zenica - Babino, a razbojnici su presreli poštansko vozilo i uz prijetnju automatskim puškama odnijeli 40.000 KM namijenjenih za isplatu penzija. Automobil Golf 4, koji je korišten u pljački, a za koji je utvrđeno da je dan ranije ukraden na području Travnika, pronađen je na planini Smetovi, kao i automatske puške koje su korištene prilikom razbojništva, dok novac nikada nije pronađen.

Uskoro će biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivici i početak suđenja.