Zenica: Počinje izgradnja Glavne gradske magistrale

F
FENA
26.3.2012. u 12:36
0
9
Zenica: Počinje izgradnja Glavne gradske magistrale
0
Zenica: Počinje izgradnja Glavne gradske magistrale
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović danas su otkrivanjem gradilišne table ozvaničili početak građevinskih radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici.
Izgradnja magistrale koštat će 25 miliona dolara, a sredstva za realizaciju projekta čiji je rok izgradnje 24 do 36 mjeseci, osigurana su kreditnim zaduženjem kod Saudijskog fonda za razvoj.

“Ovo je najveći saobraćajni projekt u historiji Zenice i znači novi pristup Zenici, novi razvoj, to znači bolje povezivanje unutrašnjeg saobraćaja, bolje uvezivanje desne i lijeve obale Bosne i uvezivanje na koridor 5-C. Za Zenicu ovo znači angažovanje domaće građevinske operative, otvaranje novih radnih mjesta i novih perspektiva“, između ostalog rekao je zenički načelnik Smajlović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je kako izgradnja puteva i mostova može značiti samo jedno – povezivanje ljudi, naroda, država.

„U BiH danas je vrlo malo kranova, ali u Zenici ih ima. Ovo je još jedan znak optimizma“, istakao je Inzko.

Prisutnima su se obratili i Eid Mohammed A. Althakafi, ambsador Saudijske Arabije u BiH te Hamed Ramić, direktor preduzeća Euroasfalt Sarajevo, koje je na čelu konzorcija bh. izvođača radova.

Glavna gradska magistrala u Zenici ukupne je dužine je 7,8 km, od čega 3,2 km gradske, a 4,6 km vangradske dionice.

Izgradnja će se odvijati u dvije faze, od kojih prva predviđa izgradnju gradske dionice, od petlje u Blatuši do Bojinog Vira s pratećim objektima i infrastrukturom, kao i izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju servisnih i veznih saobraćajnica u sklopu GGM-a.

U drugoj fazi gradit će se dionica od Bojinog Vira do uključenja na autoput koridor 5-C, u mjestu Drivuša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: