Održan radni sastanak
0

Zenica: Početak primjene kućnog zatvora s elektronskim nadzorom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dijana Ajanović i pomoćnik federalnog ministra pravde Hidajet Trako održali su danas radni sastanak sa službenicima općinskih sudova s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a u povodu početka primjene kućnog zatvora s elektronskim nadzorom.

Predstavnici firme administratora upoznali su učesnike sastanka o principima rada telekomunikacijske opreme za nadzor i praćenje izvršenja kazne kućnog zatvora.

Osim tehničkih mogućnosti opreme za praćenje većina prisutnih je prvi put imala priliku neposredno vidjeti dio uređaja za praćenje (prijemnik i transmiter - poznatiji kao "narukvica“).

Ovakav sistem praćenja izvršenja kazne kućnog zatvora s elektronskim nadzorom, primjenjuje se u više evropskih zemalja i susjednoj Srbiji.

Kako je rečeno na skupu, dosadašnja iskustva pokazuju da je sistem u visokom stepenu siguran, efikasniji i jeftiniji u odnosu na redovan način izdržavanja kazne. To potvrđuju i dosadašnja iskustva sudova u Federaciji koji su započeli s njegovom primjenom.

Portparolka Općinskog suda u Zenici Alisa Radončić izjavila je kako sve osuđene osobe neće imati privilegiju da izrečenu kaznu zatvora do godine dana izdržavaju kao kućni zatvor s elektronskim nadzorom. Prilikom odlučivanja o tome uzimat će se u obzir: vrsta počinjenog krivičnog djela, visina izrečene kazne zatvora, ličnost osuđenog, tehničke mogućnosti i druge okolnosti.

Službenici zeničkog, te općinskih sudova iz Tešnja, Kaknja i Žepča koji su prisustvovali sastanku, izrazili su zadovoljstvo zbog početka primjene kućnog zatvora očekujući da će se ovako rasteretiti veliki broja osuđenih osoba koje čekaju na izdržavanje kazne zatvora ili su već upućivani, ali su zbog prenatrpanosti kapaciteta vraćeni iz Kazneno-popravnog zavoda u Busovači.

Postavljanje i uklanjanje opreme za elektronski nadzor osuđenima koje upućuje ovaj sud vršit će ovlaštene stručne osobe Kazneno- popravnog zavoda Zenica.