BiH
0

Zenica: Održan protestni skup "Dosta"

FENA
Organizacioni odbor sastavljen od bivših radnika preduzeća Dom štampe, Inpek, Konfekcija Borac, Robne kuće "Bosna", Arcelor Mittal Zenica i dva nezavisna sindikata koja djeluju u RMU "Zenica" i Arcelor Mittal Zenica, u četvrtak je uz podršku općinskih odbora SDP-a BiH Zenica i Narodne stranke Radom za boljitak, organizovao protestni miting pod nazivom "Dosta".

Na platou ispred kina "Zenica", u simbolično vrijeme, pet minuta do 12 sati, okupilo se nešto više od stotinjak građana, kojim su se obratili predstavnici otpuštenih radnika iz nekoliko zeničkih preduzeća, te predstavnici tzv. nezavisnih sindikata.

Oni su optužili vlasti na svim nivoima, da stoji iza propasti većeg broja zeničkih preduzeća ali i privatizacije uspješnih kompanija poput Arcelor Mittal Zenica.

"Željezaru su prodali za jednu marku bogatom kapitalisti koji nas tlači, a našu djecu truje ispuštajući amonijak i dovozeći radioaktivni otpad. U Zenici je upropašteno 15 preduzeća, stotinama radnika godinama se ne plaćaju doprinosi i oni zbog toga ne mogu u zasluženu penziju, dok oni koji su imali sreću da odu u penziju, danas primaju milostinju od 282 KM. Ovaj narod nije budala i na idućim izborima to će pokazati", istaknuo je Hasan Kreho, predsjednik Nezavisnog sindikata u Arcelor Mittal Zenica.

Protestni skup u Zenici protekao je bez incidenata.