BiH
1

Zenica obilježila Dan oslobođenja od fašizma

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač u Zenici je obilježen 12. april, Dan oslobođenja Zenice od fašizma.

U čast žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, ali i žrtvama drugih ratova na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač, Zeničani su položili cvijeće i tako odali počast ljudima koji su oslobodili Zenicu.

Predstavnik Udruženja antifašista i borac NOR-a Zenica Ismet Vrškić je kazao kako građani Bosne i Hercegovine ponovo prolaze kroz fašizam za koji se mislilo da je davno uništen.

"Davne 1945. godine NOR je oslobodio naš grad od fašističke bande i domaćih izdajnika. Protjerali su fašizam sa ovih prostora, ali nažalost on je ponovo počeo da divlja. Ovaj moderni fašizam je osjetio naš narod, ali ja vas pozdravljam pozdravom 'smrt fašizmu, sloboda narodu'", izjavio je Vrškić, te dodao:

"Svake godine obilježavamo današnji datum, jer narod koji zaboravlja tu historiju, taj narod nestaje. Redovno obilježavamo sve značajne datume i to je naša dužnost."

Cvijeće na spomen-obilježja su položili predstavnici brojnih boračkih organizacija, predstavinci vlasti, te članovi Udruženja za obilježavanje značajnih datuma od 1992. do 1995. godine.