Loša vijest za bolesnike
4

Zenica: Nema lijeka za hemoterapiju, pacijenti ga moraju sami kupovati

Piše: E. Mehić
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Zenici (Foto: Klix.ba)
Blizu stotinu pacijenata iz Zeničko-dobojskog kantona, koji boluju od karcinoma, jutros je u Kantonalnoj bolnici Zenica dočekala neugodna vijest. Bolnica im nije mogla osigurati lijekove za hemoterapiju, a medicinsko osoblje je pacijentima poručilo da sami kupe lijekove, iako je cijena i do 300 KM.

Jedan od pacijenata kojeg smo zatekli u hodnicima zeničke bolnice rekao nam je da je ostao uskraćen za Fluorouracil (5-FU ili f5U), koji se koristi kao hemoterapijski lijek u liječenju malignih oboljenja.

"Bili smo naručeni u 8:00 sati, a došli smo na red tek tri sata kasnije. Nakon ljekarskog konzilija na Odjelu onkologije, u okviru kojeg je i Odjel za hemoterapiju, medicinski tehničar je izašao i rekao da nema lijeka, odnosno infuzije, te da ćemo ga morati, ili kupiti u apotekama, ili preći na tablete, koje se također kupuju u apotekama", kazao nam je ovaj pacijent, koji je želio ostati anoniman.

Cijena ovog lijeka u slobodnoj prodaji je od 35 do 300 KM, zavisno od težine malignog oboljenja, a potrebna je jedna doza dnevno prilikom hemoterapije.

"Svi smo bili naručeni i bilo nas je oko 80 koji smo čekali na terapiju. Mi nismo uzeli ovu infuziju jer je nema ni u apotekama, tako da smo se odlučili na tablete, jer kada ste bolesni, nije bitno koliko košta taj lijek, vi ćete ga kupiti pa bilo gdje i po bilo kojoj cijeni", dodaje naš sagovornik.

Ogorčeni pacijenti kažu da ovakva situacija nikada nije zabilježena te da se do sada liječenje odvijalo bez problema, ali da su problemi nastali početkom 2013. godine.

"Stanje je katastrofalno. Da li je to neki dogovor između farmaceutskih firmi, apoteka i Kantonalne bolnice, ko je za ovo odgovoran ne znam", rekao je naš sagovornik.

Apotekarka iz apoteke u blizini Kantonalne bolnice Zenica potvrdila nam je da je nestašica lijekova u bolnici od početka ove godine.

"Stanje u vezi sa lijekovima u bolnici je uvijek bilo loše. Često smo imali situacija da nam pacijenti dolaze iz bolnice po lijek pa se vraćaju nazad kako bi im ljekari dali taj lijek, a od početka 2013. godine, to je još učestalije", kazala je apotekarka.

U upravi Kantonalne bolnice u Zenici neslužbeno smo saznali da sve lijekove koji su potrebni Kantonalnoj bolnici u Zenici osigurava Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine te da se potrebni lijekovi dobivaju tenderima.