BiH
108

Zenica: Ministar Ramić najavio izgradnju 131 stambene jedinice za raseljene u Radakovu i Klopčama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je primio gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i ministra rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona Nurdžehana Šahinovića, te su tom prilikom potpisali Sporazum o saradnji na provođenju državnog projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja".

"Ovaj projekat u vrijednosti od 5.600.566,00 eura realiziramo kroz kreditno zaduženje kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) te podršku i učešće lokalnih vlasti u Zenici. U okviru planiranih aktivnosti ćemo izgraditi 62 stambene jedinice na lokalitetu Radakovo i 69 na lokalitetu Klopče. Ciljne grupe projekta su raseljene osobe i povratnici koji žive u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju, kao i osobe u stanju socijalne potrebe za stambenim zbrinjavanjem", kazao je ministar Ramić.

"Planirano je da izgradnja zgrade u Radakovu započne u drugoj polovini 2017. godine, te postoji dobar osnov da će se sredstva realizovati u potpunosti u narednom periodu. Imamo 1959 porodica u 93 kolektivna centra u Federaciji, te nam je cilj da kroz ovaj projekat zatvorimo 80 posto ovih objekata", zaključio je Ramić.

"Grad Zenica će uvijek prepoznati pozitivne projekte za dobrobit naših građana. Važno je da zajednički realizujemo konkretne projekte koji istinski pomažu onima u stanju socijalne potrebe. Ministarstvo nas je prepoznalo kao kredibilnog partnera i sada je na nama da opravdamo povjerenje", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Ministar Edin Ramić je naglasio potrebu saradnje kako bi se riješili problemi raseljenih koji se više od dvije decenije nakon rata i progona još uvijek suočavaju sa neriješenim stambenim pitanjem.