BiH
0

Zenica: Kroz edukaciju do suzbijanja nasilja nad ženama

ZEDA
Sabiha Husić
Sabiha Husić
Udruženje žena Medica Zenica okončalo je projekt "Održivi način suzbijanja rodno zasnovanog nasilja kroz ekonomsko osnaživanje i psihosocijalnu edukaciju", koji je implementiran u partnerstvu sa Gender centrom FBiH, Općinom Zenica, Zeničko-dobojskim kantonom i Zavodom za zapošljavanje ZDK, a uz finansijsku podršku organizacije Christlicher Friedensdiens – CFD Bern (Švicarska).

"Mi smo ovom aktivnošću htjeli pokazati šta žene mogu u ruralnim sredinama kada im se pruži prilika i mogućnost. Pored toga što su naučile vještine krojenja, šivanja i tapaciranja, one su bile u prilici da slušaju predavanja i prisustvuju radionicama o rodno zasnovanom nasilju i ljudskim pravima iz perspektive ženskih prava", kazala je ovom prilikom Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.

Ove godine je kroz program obuke prošlo 67 žena iz mjesta Begov Han, Orahovica i Babino, a tokom cjelokupnog projekta, koji je trajao tri godine, obuku je prošlo 150 žena.

"One su završile obuku za zanimanja i time stekle mogućnost da se zaposle i sebi osiguraju kvalitetniji život, ali ono što je veoma važno je da su naučile prepoznati nasilje, ne šutjeti, reagovati i znati kada, gdje i kome se obratiti u slučaju da prepoznaju da su žrtve nasilja ili da je neko drugi žrtva nasilja", istakla je Husić.

Među polaznicama obuke bila je i Alma Tufekčić iz sela Orahovica kod Zenice. "Prije ništa nisam znala o krojenju i šivanju, dosta sam naučila o tome. Počela sam sebi šiti odijevne predmete i to mi puno znači", kazala je Tufekčić.

U okviru predstavljanja rezultata projekta priređena je i modna revija tokom koje su žene i djevojke predstavile dio predmeta koje su same osmislile i sašile.