BiH
32

Zenica: Jasmina Mrgić preživljavala pretražujući kontejnere, a sada ni to nije u mogućnosti

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Jasmina Mrgić u 21. stoljeću preživljavala je pretražujući kontejnere, a nakon moždanog udara koji ju je zadesio prije nešto više od mjesec dana, njen život i preživljavanje je otežano.

Četrdesetpetogodišnja Jasmina Mrgić iz Zenice imala je poprilično težak život, a unazad nekoliko godina preživljavala je pretažujući kontejnere u potrazi za hranom ili željezom koje bi kasnije prodala kako bi kupila hranu sebi i svome sinu. Međutim, prije nešto više od mjesec dana Jasmina je imala moždani udar zbog čega joj je oduzeta lijeva strana tijela, a govor otežan.

"Situacija je veoma teška, prije sam živjela tako što sam pretraživala kontejnere za hranu ili nešto što bi mi moglo na kraju dati hranu, ali sada je i to teško. Sin mi prima socijalu u dva navrata, jednom 72 KM i drugi put 48 KM od čega živimo, plaćamo lijekove i režije", izjavila je Jasmina.

Jasmina svakih 20 dana mora kupiti i lijekove koji koštaju oko 100 KM, a ostatak socijale od sina ostane im za plaćanje režija i kupovinu hrane.

"Otkrili su mi i cistu na bubregu, a nemam novca ni za to da odem na pregled da vidim kakva je cista i da li je opasna. Jedan pregled koji sam obavila privatno košta 60 KM, a za pregled u bolnici čekam i do sedam mjeseci. Meni je danas samo potrebna hrana i lijekovi bez kojih ne mogu", dodala je Jasmina kojoj je dijagnosticiran i psihotični poremećaj zbog čega mora redovno ići na kontrole kod psihijatra.

Jasmina živi u siromašnom okruženju, pa joj ni komšije ne mogu pomoći, zbog čega je primorana da pomoć traži od dobrih ljudi.

Kontakt telefon za pomoć ovoj porodici je 061/376-612.