Za čist zrak
5

Zenica: Gradsko vijeće bez kvoruma, Akcioni plan gradonačelnik šalje u javnu raspravu

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradsko vijeće Zenice (GV) zbog nedostatka kvoruma na današnjoj, 3. tematskoj sjednici nije se izjašnjavalo o prezentiranom Nacrtu Akcionog plana zelenih gradova za Grad Zenicu, ali je gradonačelnik Fuad Kasumović najavio kako će i bez odluke Vijeća pomenuti dokument uputiti u javnu raspravu.

Sjednicu, kojoj nisu prisustvovali vijećnici SDA, A-SDA i SBB-a, nije vodila predsjedavajuća GV-a Diana Bašić, ali je uprkos tome izvršena prezentacija Akcionog plana.

"Gradska većina, koja se čitavo vrijeme krije, ali ja ću to javno reći: SDA, A-SDA i SBB, nisu htjeli da zakažu sjednicu Gradskog vijeća. S ovakvim, ili bez ovakvog Vijeća, građanima Zenice treba čist zrak. Odluku ću ja potpisati i ona ide u javnu raspravu", poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je dodao kako je pomenuti dokument u interesu građana Zenice.

Napomenuo je kako se moraju imati projekti za apliciranje kod domaćih i stranih institucija i vlada te da je i za izradu Akcionog plana, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sredstva osigurala Vlada Austrije, a u njegovoj su izradi sudjelovali i stručnjaci iz Velike Britanije, Poljske, Japana, Španije…

Na nacrtu tog dokumenta radilo se proteklih 14 mjeseci, a obuhvaćena su opsežna istraživanja, analize te utvrđeni prijedlozi mjera.

Zagađeni zrak, po prezentiranim pokazateljima, najveći je problem Zenice te u tom smislu treba obnoviti izvor te daljinski sistem centralnog grijanja...