{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zenica: Evakuacije smanjene, helikopterima se prevozi hrana i medikamenti

19.5.2014. u 15:31
0
1
Zenica: Evakuacije smanjene, helikopterima se prevozi hrana i medikamenti
0
Evakuacija stanovništva sa ugroženih područja Zeničko-dobojskog kantona i danas je izvršena na Crkvičkom brdu u Zenici, ali u znatno manjem intenzitetu, s obzirom da se stanje na ugroženim područjima vraća u normalno stanje, te da su već životno ugroženi stanovnici proteklih dana evakuirani.
Sa Crkvičkog brda u Zenici danas je za ugrožena mjesta helikopterima EUFOR-a i Slovenije prevožena hrana, piće, agregati i gorivo, a stanje je prema riječima pilota Dine Mahmutovića bolje u odnosu na protekle dane.

"Danas je puno lakše i organizovanije nego prethodna tri dana. Imali smo padavine i aktivna klizišta, a danas je meteorološka situacija povoljnija i stanje na terenu je stabilnije u smislu da su klizišta stala, vode se povukle i narod se vraća preno planinskih puteva ili magistralnih, svojim kućama", izjavio je Mahmutović.

On je dodao da su danas Oružane snage Austrije na raspolaganje dale tri helikoptera, te da će iza 14 sati na raspolaganju biti i helikopter "Black hawk".

"Sva četiri helikoptera pripadaju Oružanim snagama Austrije, a oni su ovdje u sastavu EUFOR-ovih jedinica stacioniranih na Butmiru. Od jutros, najvažnija aktivnost bila je oko dostave i prijevoza stručnog tima Grobalja Visoko u Šeriće i evakuacije dva bolesnika. Imali smo klizište na groblju i došlo je do izbacivanja leševa iz zemlje pa smo bili prisiljeni da prvo ide ekipa iz gradskih grobalja, a zatim smo poslali jednu ekipu epidemiologa i jedan medicinski tim", dodao je Mahmutović.

U toku dana bit će izvršena dostava hrane i medikamenata, te će u povratku biti obavljena evakuacija stanovništva koji je "zakasnio" na proplanke gdje su slijetali helikopteri, pa će i oni u toku dana biti evakuirani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: