Napravili ih bivši ovisnici
0

FOTO / Zenica dobila parkinge za bicikle na 10 lokacija

ZEDA
Na deset lokaliteta u Zenici danas su postavljeni pomoćni stalci za bicikle, na kojima će građani moći da privremeno "garažiraju" svoje dvotočkaše dok završavaju svoje poslove ili potrebe u nekim ustanovama.

Prvi parkirni stalci za bicikle postavljeni su ispred šalter sale zgrade Općine Zenica i na još devet mjesta u gradu, gdje su se nekada nalazili. Postavljeni stalci za bicikle su poklon učesnika projekta članova Udruženja bivših i liječenih ovisnika "Bilo" iz Zenice, koji su tokom radne terapije stekli zvanje varioca.

Oni su prema projektu, u kojem je tehničku i edukativnu podršku u svojoj bravarsko-limarskoj radionici pružio popularni sugrađanin Salih Serdarević Brko i Općina Zenica, sticali znanja i radne navike za novo zvanje, a konačan rezultat je ovaj vrijedni poklon građanima Zenice.

Ovo je jedan u nizu društveno korisnih projekata koje su realizovali članovi Udruženja "Bilo" pomažući ovisnicima u izlječenju i resocijalizaciji.

"Ovaj projekat smo realizirali sa sjajnim timom dobrih i humanih ljudi, koji su prepoznali naše namjere i uspjeli smo da veliki broj mladih ljudi obučimo za novo zanimanje. Ovi stalci, koje smo poklonili gradu u znak zahvalnosti za doprinos u radu našeg udruženja, pokazuju da smo na putu da se projekat razvija i dalje, i da možda postane i samoodrživ ukoliko brojne firme prihvate naš poziv da za svoje potrebe postave ove praktične stalke.

Jako je ružno vidjeti ispred nekih poslovnih prostora nagomilane bicikle i zaključane za ograde, mostove, pa čak i za parkirane automobile.

Ovi mladići će nastaviti raditi i usavršavati se na ovaj način dok ne dobiju neko stalno zaposlenje", rekla nam je Šaza Vukčević, koordinatorica projekta.

Novčana pomoć za realizaciju ovog projekta stigla je od organizacije "Mozaik", Fondacije za razvoj lokalnih zajednica i Fonda za civilno društvo, a projekat su pored Općine Zenica podržale firme "Elan-Ross" i knjižara "NN" iz Zenice.