Najavljena obnova
553

Zenica do kraja godine dobiva zatvoreni bazen u Industrijskoj školi

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bazen u Industrijskoj školi u Zenici koji je bio jedino mjesto za obuku plivača u Zenici van funkcije je već osam godina, a njegova rekonstrukcija bi trebala biti završena ove godine.

Razlog zbog čega je ovaj bazen toliko van funkcije je i taj što je postojao vlasnički spor između “Željezare” Zenica gdje je ovaj bazen sa fiskulturnom salom bio kao stečajna imovina, ali nakon što je spor riješen, stvorili su se svi preduvjeti za njegovu rekonstrukciju.

U Zenici trenutno ne postoji nijedan zatvoreni bazen. Jedan je u izgradnji te će biti u sklopu kompleksa otvorenih bazena, a drugi, ovaj u Industrijskoj školi u Zenici, trebao bi uskoro biti obnovljen i otvoren do kraja godine.

Rekonstrukciju objekta s obzirom da je i u njegovom vlasništvu snijet će Ministarstvo za nauku, obrazovanje, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, odnosno, Vlada kantona, koja će izdvojiti sredstva po prikupljenoj papirologiji i raspisanom tenderu.

Ovo je, kako je rečeno za Klix.ba, jedan od infrastrukturnih prioriteta u Zenici s obzirom da ovaj grad nema bazena za obuku plivanja pa se te aktivnosti uglavnom obavljaju u drugim bh. gradovima.

"Generacije Zeničana su učile plivati u ovom kompleksu, ali i rekreativno dolazile plivati. Odlučni smo da se završi rekonstrukcija ovog objekta do kraja godine zbog naših učenika, sportskih škola i drugih građana Zenice", kazao je premijer ZDK Nezir Pivić.

Resorni ministar Mirza Mušija je kazao da će se projekat raditi u fazama te da će u sklopu obnove bazena biti obnovljene i svlačionice, fitnes sala i drugi sadržaji.

O važnosti rekonstrukcije bazena najbolje govore i rezultati ankete provedene prije nekoliko godina koja je obznanila da u srednjim školama u Zenici, više od 70 posto djece ne zna plivati.

Obnova je najavljivana godinama unazad, ali to nikada ranije nije moglo biti do kraja realizirana zbog vlasničkog spora koji je sada riješen. Raduje to i magistra sportskih nauka Sanjina Aldobašića koji je sa sportskom školom Winner djecu plivanju učio po hotelskim bazenima, a što će to uskoro raditi u adekvatnim prostorima.

"Mi smo treninzima u Vitezu i u Zenici u Hotelu Zenica revitalizirali plivački klub Winner, ali sada čekamo da vratimo plivanje gdje treba da bude. Imamo kadrove, sve što je potrebno, za širu zajednicu i djecu. Mi imamo više od 70 posto neplivača, a nedavno je izvršeno testiranje djece u osnovnim i srednjim školama gdje je utvrđeno da njih 70 posto ima neku vrstu deformiteta, uglavnom leđa, što se rješava plivanjem", kazao je Aldobašić.

Istakao je da svu djecu žele uvesti u sistem plivanja, da stvore preduslove da to bude besplatno i obavezno.

Svi se nadaju da će ovo biti posljednja najava obnove bazena te da će do kraja godine u obnovljenom kompleksu primiti posjetioce.