BiH
28

Zenica: Cvijeće i fatiha za 16 nevino stradalih

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na spomen-obilježje "Kameni spavač" u centru Zenice danas je položeno cvijeće i odata počast civilnim žrtvama rata koji su 19. aprila 1993. godine stradali od projektila HVO-a.

Tek 50-tak građana Zenice okupilo se danas na spomen-obilježju "Kameni spavač" gdje su odali počast i položili cvijeće za 16 nevinih ljudi koji su ubijeni na istom mjestu 19. aprila 1993. godine. Na ovom mjestu prije 22 godine ugašeni su snovi 13-godišnjeg sina Zeničanke Hedije Trako i 15-godišnjeg Tarika Mutapčića. Ugašeno je još 14 života koji su imali šta reći, ali to su prekinuli oni koji još uvijek nisu odgovarali za projektil koji je ispaljen iz pravca Viteza.

"Grozno je bilo tog dana. Mi smo bili zajedno, a onda je on ostao sa kolegama ovdje na ovom mjestu. Nakon što sam ušla u kuću čula sam eksploziju. Odmah sam izašla, pokušala da priđem, ali nisu nam dali. Tarik je živio još samo tri dana nakon tog događaja i uz Traku je najmlađa žrtva. Jednostavno, ovo se ne može opisati, ova bol nikada neće prestati", kazala je Dikija Mutapčić, majka stradalog 15-godišnjeg Tarika.

Cvijeće su danas na spomen-obilježje položili predstavnici Udruženja građana civilnih žrtava rata, načelnik Zenice Husejin Smajlović, članovi porodice Mutapčić, OO SDA Zenica, grupa AntiDayton i drugi.