Potpisan ugovor o izradi projekta
0

Zenica: Adaptacija i proširenje zgrade suda i tužilaštva

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisan je ugovor o izradi glavnog projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje objekta Općinskog suda u Zenici i glavnog projekta objekta Kantonalnog tužilaštva u Zenici.
Potpisivanje ugovora u sjedistu Vlade ZDK (Foto: ZEDA)
Potpisivanje ugovora u sjedistu Vlade ZDK (Foto: ZEDA)
U prisustvu premijera Fikreta Plevljaka i predstavnika pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu, ugovor su potpisali Miroslav Penko, ministar za pravosuđe i upravu ZDK i Mira Husremović, direktorica firme "Uniprojekt komerc inženjering", kojoj je povjeren posao vrijedan 46.500 KM.

Idejni projekt radilo je Javno preduzeće za prostorno uređenje Zenica, a rok za završetak glavnog projekta je 90 dana.

"Općinski sud u Zenici će dobiti 3.000 kvadrata adaptiranog i 2.000 kvadrata novoizgrađenog prostora, dok će Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dobiti 2.000 kvadrata novog prostora. Ove godine želimo da osiguramo projektnu dokumentaciju i dozvolu za gradnju, da bi iduće godine mogla početi izgradnja objekata", kazao je ministar Penko.

Kako je istakao premijer Fikret Plevljak, potrebno je naći stabilan izvor finansiranja za gradnju kompleksa, koji će po nekim procjenama koštati između 4, 5 i 5 miliona KM.

Idejni projekt buduce zgrade Opcinskog suda u Zenici (Foto: ZEDA)
Idejni projekt buduce zgrade Opcinskog suda u Zenici (Foto: ZEDA)
Potreba za proširenjem prostora za rad institucija pravosuđa ukazala se s povećanjem broja saudija i tužilaca, odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ali je zbog nedostatka sredstava i nepovoljne ekonomske situacije usporena realizacija planova resornog ministarstva za stvaranje boljih uslova za rad tih institucija.

Prije šest godina izgrađena je nova zgrada Općinskog suda u Visokom, a prošle godine u novi objekat uselio je Općinski sud u Tešnju. Nakon planirane adaptacije i proširenja zgrada Općinskog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, prema riječima ministra Penke, naredni projekt je adaptacija i proširenje zgrade Kantonalnog suda u Zenici, koji takođe ima loše uslove za rad.