BiH
0

Ženeva: Ministar Alkalaj razgovarao s ministrima Mađarske i Šri Lanke

FENA
Na marginama sedmog zasjedanja Vijeća za ljudska prava Organizacije ujedinjenih naroda, što je počelo 3. marta u Ženevi, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se s ministricom vanjskih poslova Mađarske i ministrom za ljudska prava Šri Lanke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. Ministar Alkalaj i ministrica vanjskih poslova Republike Mađarske Kinga Gőncz izrazili su zadovoljstvo veoma dobrim političkim odnosima dviju zemalja bez otvorenih pitanja, te dinamikom zvaničnih bilateralnih kontakata na visokoj i najvišoj razini.

Ministrica Gőncz istakla je da Bosna i Hercegovina može računati na mađarsku političku i stručnu pomoć u daljnjem jačanju bh. -mađarske suradnje i nastojanjima BiH u okviru evroatlantskih integracija.

Ministar Alkalaj zahvalio je za iskazanu podršku, izrazio zanimanje Bosne i Hercegovine za razmjenu iskustava u oblasti usvajanja evropskih standarda, društvene tranzicije i približavanja evroatlantskim integracijama.

Informirao je ministricu Gőncz o najnovijem napretku BiH na evroatlantskom putu.

"Iskoristio je ovu prigodu zahvaliti za pomoć što ju je Mađarska dosad pružila institucijama Bosne i Hercegovine u domenu ispunjavanja uvjeta za priključenje evroatlantskim integracijama," navodi se.

Ministar Alkalaj je ukazao na potrebu intenziviranja odnosa na gospodarskom planu radi povećanja trgovinske razmjene, te zanimanje BiH za direktna mađarska ulaganja.

#

Prigodom razgovora s ministrom za ljudska prava Šri Lanke Mahindaom Samarasingheom ministar Alkalaj je izrazio želju Bosne i Hercegovine za uspostavljanjem i razvojem suradnje na bilateralnoj i multilateralnoj razini te izrazio uvjerenje da će naši odnosi napredovati u obostranom interesu.

Ministar Samarasinghe je informirao ministra Alkalaja o aktualnoj političkoj situaciji u Šri Lanki.

"Ministar Alkalaj se osvrnuo na naglašenu gospodarsku dimenziju vanjske politike Šri Lanke, te na jačanje privrede i izrazio zanimanje za trgovinsku suradnju BiH s tom prijateljskom zemljom. Ministri su razgovarali i o potrebi reguliranja bilateralne suradnje, pokretanja procedure međudržavnih ugovora kao što su sporazumi o trgovini, promociji i zaštiti investicija", navodi se u saopćenju MVPBiH.