{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid

30.6.2013. u 22:42
0
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid
0
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid
Foto: Erol Čolaković
Bosanski kulturni centar iz Ženeve obilježio je danas u tom švicarskom gradu 18. godišnjicu genocida u Srebrenici simboličnim puštanjem u nebo iznad Ženevskog sjedišta Ujedinjenih Nacija 8.300 balona sa porukom opomene i sjećanja.
Okupljenim, mahom preživljelim učesnicima proboja te porodicama stradalih iz Podrinja, ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine obratio se u ime organizatora Avdurahman Avdić, a poslije njega obratio se i donedavni gradonačelnik Ženeve i parlamentarni zastupnik Rèmy Pagani.

Ovaj osvjednočeni prijatelj Bosne i Hercegovine koji je zaslužan što su se mnoge incijative tokom njegovog mandata realizirale u Ženevi, zahvalio se na ukazanoj časti i mogućnosti da se kao čovjek i švicarski političar obrati prisutnima.

Foto: Erol Čolaković
Foto: Erol Čolaković


On je istakao veliku odgovornost onih koji su u to vrijeme rukovodili akcijama UN-a u Bosni i Hercegovini kao i činjenicu da osamnaest godina poslije međunarodna zajednica nije učinila dovoljno na rješavanju veoma kompleksnih i osjetljivih pitanja koja ne dozvoljavaju građanima i narodoma BiH da se odmaknu od trauma rata i da krenu ka boljem životu sa više demokratije, političkog uvažavanja različitosti i uključe se u Evropsku uniju.

Po završenom obraćanju organizatori su u nebo nad Ženevom pustili 8.300 balona u bojama zastave BiH sa tekstom na francuskom koji podsjeća na srebrenički genocid 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: