BiH
0

FOTO / Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid

Klix.ba
Foto: Erol Čolaković
Foto: Erol Čolaković
Bosanski kulturni centar iz Ženeve obilježio je danas u tom švicarskom gradu 18. godišnjicu genocida u Srebrenici simboličnim puštanjem u nebo iznad Ženevskog sjedišta Ujedinjenih Nacija 8.300 balona sa porukom opomene i sjećanja.

Okupljenim, mahom preživljelim učesnicima proboja te porodicama stradalih iz Podrinja, ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine obratio se u ime organizatora Avdurahman Avdić, a poslije njega obratio se i donedavni gradonačelnik Ženeve i parlamentarni zastupnik Rèmy Pagani.

Ovaj osvjednočeni prijatelj Bosne i Hercegovine koji je zaslužan što su se mnoge incijative tokom njegovog mandata realizirale u Ženevi, zahvalio se na ukazanoj časti i mogućnosti da se kao čovjek i švicarski političar obrati prisutnima.

Foto: Erol Čolaković
Foto: Erol Čolaković

On je istakao veliku odgovornost onih koji su u to vrijeme rukovodili akcijama UN-a u Bosni i Hercegovini kao i činjenicu da osamnaest godina poslije međunarodna zajednica nije učinila dovoljno na rješavanju veoma kompleksnih i osjetljivih pitanja koja ne dozvoljavaju građanima i narodoma BiH da se odmaknu od trauma rata i da krenu ka boljem životu sa više demokratije, političkog uvažavanja različitosti i uključe se u Evropsku uniju.

Po završenom obraćanju organizatori su u nebo nad Ženevom pustili 8.300 balona u bojama zastave BiH sa tekstom na francuskom koji podsjeća na srebrenički genocid 1995. godine.