{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid

30.6.2013. u 22:42
0
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid
0
Ženeva: Hiljade balona kao opomena i sjećanje na srebrenički genocid
Foto: Erol Čolaković
Bosanski kulturni centar iz Ženeve obilježio je danas u tom švicarskom gradu 18. godišnjicu genocida u Srebrenici simboličnim puštanjem u nebo iznad Ženevskog sjedišta Ujedinjenih Nacija 8.300 balona sa porukom opomene i sjećanja.
Okupljenim, mahom preživljelim učesnicima proboja te porodicama stradalih iz Podrinja, ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine obratio se u ime organizatora Avdurahman Avdić, a poslije njega obratio se i donedavni gradonačelnik Ženeve i parlamentarni zastupnik Rèmy Pagani.

Ovaj osvjednočeni prijatelj Bosne i Hercegovine koji je zaslužan što su se mnoge incijative tokom njegovog mandata realizirale u Ženevi, zahvalio se na ukazanoj časti i mogućnosti da se kao čovjek i švicarski političar obrati prisutnima.

Foto: Erol Čolaković
Foto: Erol Čolaković


On je istakao veliku odgovornost onih koji su u to vrijeme rukovodili akcijama UN-a u Bosni i Hercegovini kao i činjenicu da osamnaest godina poslije međunarodna zajednica nije učinila dovoljno na rješavanju veoma kompleksnih i osjetljivih pitanja koja ne dozvoljavaju građanima i narodoma BiH da se odmaknu od trauma rata i da krenu ka boljem životu sa više demokratije, političkog uvažavanja različitosti i uključe se u Evropsku uniju.

Po završenom obraćanju organizatori su u nebo nad Ženevom pustili 8.300 balona u bojama zastave BiH sa tekstom na francuskom koji podsjeća na srebrenički genocid 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: