{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene žrtve rata zaslužuju posebnu pažnju

F
7.3.2007. u 10:45
0
0
Žene žrtve rata zaslužuju posebnu pažnju
0
Žene žrtve rata zaslužuju posebnu pažnju
Širom svijeta, prijetnje, napadi i mučenja, rizik od zarobljavanja i nasilnih konfrontacija i gubitak vitalnih objekata i usluga pogađa milione civila širom svijeta i odvaja ih od njihovih domova koji su zahvaćeni oružanim sukobom.
Iseljavanje ima duboku i dugotrajnu posljedicu – fizičku, psihološku, socijalnu i ekonomsku – na živote onih koji su natjerani da napuste svoje domove, navodi se u saopćenju Međunarodnog komiteta crvenog križa.

Dodaje se kako su žene često natjerane da napuste svoj dom. Moraju također preuzeti nove uloge kao što je ona da postanu glavni oslonac porodice, često bez podrške svoje zajednice iz koje su protjerane. Suočene s takvim teškim izazovima, veliki broj žena pokazuje nemjerljivu snagu i osigurava opstanak svoje porodice.

Ipak, navodi se i saopćenju, situacija u kojoj su prisiljene da potraže smještaj u često neprijateljskom okruženju predstavlja veliki pritisak na ove žene, njihovu djecu i ostale članove porodice o kojima moraju da se brinu.

Dodaje se da je, također, vrlo često slučaj da osim što se moraju boriti za egzistenciju, žene su izložene rizicima za njihovo zdravlje i sigurnost. One su više izložene prijetnji seksualnog nasilja i ostalih oblika agresije.

Cilj Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta (MKCK) jeste da omogući ljudima da ostanu u svojim domovima bez obzira na ratna dejstva i ostale situacije nasilja. Ako su ljudi prisiljeni da napuste svoje domove, MKCK sa svojim partnerima iz Pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, obezbjeđuju humanitarnu pomoć i zaštitu za civile.

Kada se osiguraju uslovi, ove organizacije također pomažu u sigurnom povratku civila njihovim domovima. Posebna pažnja se usmjerava na potrebe raseljenih žena.

"Na Međunarodni dan žena MKCK odaje poštovanje ženama koje su prisiljene da napuste svoje domove" poručuje Florence Tercier, koordinator MKCK programa za pomoć ženama u ratu.

"One zaslužuju posebnu pažnju i podršku MKCK, drugih humanitarnih organizacija, kao i njihovih vlada", kaže Tercier.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: