Po zakonu iz 2007. godine
1

Žene u Mostaru traže besplatno predškolsko obrazovanje za svu djecu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Inicijativa građanki i građana Mostara u povodu 8. marta traži od Grada Mostara i Vlade HNK besplatno predškolsko obrazovanje za svu djecu, kao što primjenjuju ostali kantoni prema zakonu koji je Vlada FBiH usvojila još 2007. godine.

Ovu inicijativu jučer su u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena u gradskom parku u Mostaru predstavile članice Inicijative građanki i građana Mostara.

Predsjednica inicijative Ifeta Ćesir-Škoro je kazala kako na ovaj način žene u povodu 8. marta nastoje skrenuti pažnju javnosti na krucijalne teme za razvoj društva i jednakih mogućnosti predškolskog obrazovanja za svu djecu.

"U razgovoru s građankama i građanima Mosta smo shvatili da predškolsko obrazovanje nije riješeno kako treba", kazala je Ćesir-Škoro napominjući kako je to važan period života za svaku osobu.

Ističe da je cilj potaknuti gradske i kantonalne vlasti da nešto poduzmu, jer kako naglašava, u svim kantonima postoji riješeno ovo pitanje za godinu predškolskog odgoja koje je zakonom obavezno pred polazak u školu, ali se u HNK ne provodi, pa su roditelji primorani da se sami snalaze.

Članica inicijative Amna Popovac naglašava kako se u Mostaru i u Hercegovini sve teže živi i da je sve manje porodica koje sebi mogu priuštiti da plaćaju za jedno ili dvoje djece boravak u predškolskim ustanovama, iako je zakonom taj program obavezan.

"Grad Mostar je do sada pokrivao samo pola troškova rada gradskih vrtića, iako kao osnivač mora da pokriva sto posto te troškove. Prošle godine zbog pandemije, jer nije bilo uplata od roditelja, je pokrio sve troškove, što nam je pokazalo da mogu tako nastaviti raditi i ubuduće. Mi smo iz tog razloga tražili da Grad Mostar pokrije sve troškove rada vrtića, a da zauzvrat sva djeca u Mostaru mogu da idu u predškolske ustanove, jer vrtići nisu igraonice, nego odgojne ustanove u kojim se djeca socijaliziraju i uče o osnovnim društvenim vrijednostima", kazala je Popovac.

Podsjećaju da prema zakonu djeca godinu prije polaska u školu moraju da provedu 150-300 sati u vrtiću, te da je mnogo djece koja ne mogu ostvariti to svoje pravo.

Direktorica JU Gradski vrtići Mostar Danijela Kegelj ističe kako je značajno da su ljudi konačno shvatili koliki je značaj predškolskog odgoja i da nisu svrha sami sebi, već potpora ljudima u gradu.

"Drago nam je da se skrenula pažnja na pravi način. Činjenica da je 2007. godine usvojen okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i da smo mi jedan od dva kantona u Federaciji koji ga nisu usvojili", kazala je Kegelj.

Napominje da su u Mostaru i u HNK godinama mnoge stvari u veoma lošem stanju i da je u predškolstvu puno posla, a malo razumijevanja, te da je situacija dodatno otežana usljed pandemije koja je utjecala na to da u nesretnim porodicama djeca budu još nesretnija.

Direktorica JU dječiji vrtići Ciciban u Mostaru DŽenana Šegetalo dodaje da je mnogo roditelja ostalo bez zaposlenja, zbog čega su mnogi svoju djecu ispisali iz predškolskih ustanova.

"Važna je podrška ustanovama da sva djeca imaju pravo na odgoj i obrazovanje, a veoma je bitno da bude besplatno pred polazak u školu. Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom i da će to u skoroj budućnosti i zaživjeti", zaključila je Šegetalo.