Reakcija iz Tuzle
0

Žene Srebrenice zadovoljne presudom Mladiću: Da ima ljudskosti, priznao bi genocid i izvinio se

A. K.
Suze tokom izricanja presude Mladiću (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Članice Udruženja Žene Srebrenice danas su u prostorijama u Tuzli pratile izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću, a zatvorsku kaznu koja mu je izrečena ocijenile su zadovoljavajućom. Poručile su i da je pravda pobijedila.

Manja grupa žena iz Srebrenice danas se okupila u prostorijama udruženja u Tuzli, gdje su nijemo i sa suzama u očima pratile televizijski prijenos izricanja drugostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je izrekao konačnu presudu Mladiću, osudivši ga na doživotnu kaznu zatvora, što su okupljene Srebreničanke ocijenile zadovoljavajućim.

"Očekivala sam da će ovako biti i tako je i trebalo. Najbolje bi bilo da ima smrtna kazna, ali s obzirom na to da je nema, ovako je možda i bolje. Želim mu da živi još 20 godina, ali u patnji. Da ima ljudskosti u sebi, ne bi spavao mirno, priznao bi da je počinjen genocid i izvinio bi se", kazala nam je Vasvija Kadić.

Prema njenim riječima, dvije i po decenije nakon stravičnih dešavanja preživjelim žrtvama genocida ova presuda znači mnogo jer pokazuje da pravda kad-tad pobjeđuje.

"Ovo je sve predugo trajalo, a mnoge majke nisu doživjele da ukopaju kosti svoje djece, muževa, očeva i ostalih članova porodice i šire rodbine. Ovim putem molim sve one koji imaju informacije o masovnim grobnicama da ih saopće, jer je veoma važno da svi pronađu svoj smiraj", poručila je Kadić.

Ovaj dan izuzetno emotivno proživljava i Naza Hasanović, koja je u Tuzli također pratila izricanje presude ratnom zločincu. Inače je rodom iz Bratunca, ali je u periodu od 1992. do 1995. godine boravila u Srebrenici, skupa s porodicom.

"Pravda jeste zadovoljena, drago nam je, ali nama naše muževe, braću i očeve niko ne može vratiti. Sve ove godine je teško. Nisam osvetnica i ne bih željela nikome zlo, ali ću reći da ima dragi Allah, koji najviše vidi i vraća onako kako je ko zaslužio", navela je Hasanović.

Još jedan 11. juli i obilježavanje srebreničkog genocida se približava, a ove godine bi vječni smiraj trebalo pronaći 26 pogubljenih.

"Potrebno je pronaći još više od hiljadu osoba i pitanje je da li će se to desiti. Sve grobnice nisu otkrivene, a mnogi su ostali u šumama i ko zna da li će ikada i biti pronađeni. Njihovo ime i prezime možda neće imati nišana, kao da ta osoba nije rođena, odnosno kao da nije ni živjela, što je veoma bolno", dodala je Hasanović.

Žene Srebrenice danas su poručile da će istinu i pravdu tražiti sve dok srce i jedne od njih kuca, a majke ispunjava činjenica da pronađu makar i jednu kost najmilijih, koju će sahraniti, kako bi mogle doći na mezar i proučiti Fatihu svojoj braći, očevima i sinovima.