Nadaju se pravdi
32

Žene Srebrenice u Tuzli prate izricanje presude Karadžiću: Krvnik zaslužuje najveću kaznu

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Žene Srebrenice okupile su se u prostorijama udruženja u Tuzli gdje očekuju početak televizijskog prijenosa izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću.

S posebnom pažnjom Srebreničanke okupljene u Tuzli očekuju početak televizijskog prijenosa drugostepene, odnosno konačne presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu, koja slijedi nakon prvostepenog postupka u kojem je nekadašnji politički i vojni lider Republike Srpske (RS) i takozvane Vojske RS osuđen na 40 godina zatvora.

Okupljene Srebreničanke smatraju da bi doživotna kazna zatvora te osuđivanje za genocid u sedam bh. općina, pored onog počinjenog u Srebrenici, zadovoljio dio pravde na koju čekaju od ljeta 1995. godine, kada su izgubile svoje najmilije članove uže i šire porodice.

Majke Srebrenice naglasile su da nijedna kazna neće vratiti živote njihovih sinova, muževa, braće, rođaka..., ali da će doživotnom zatvorskom kaznom biti ispravljen dio nepravde koji je u prošlom postupku nanesen svim preživjelim žrtvama genocida, posebno onima koji su zvjerski ubijeni, a za čijim kostima se i danas traga.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić izricanje konačne presude pratit će iz Švedske, dok je njena zamjenica Nura Begović u Hagu.

Podsjećamo, na prvostepenu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, ali i odbrana. Dok tužioci traže da bivši predsjednik RS-a bude proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotni zatvor, odbrana zagovara oslobađanje po svim tačkama.