Reakcije
17

Žene Srebrenice: Presuda Vojislavu Šešelju je sramotna

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Članice Udruženja Žene Srebrenice danas su u prostorijama u Tuzli pratile izricanje drugostepene presude Vojislavu Šešelju, a zatvorsku kaznu koja mu je izrečena ocijenile su sramotnom.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić sa suzama u očima je rekla da je razočarana visinom kazne od deset godina koja je Šešelju izrečena u drugostepenom postupku.

"Ovo je sramota. Tužilaštvo je tražilo osudu po šest tačaka, a on je osuđen samo po tri. Zaista smo razočarane, ali ovo nije prvi put da nam nešto ovakvo radi Haški tribunal, odnosno sada Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove", rekla je Ćatić.

Ona je navela da je poznato šta se dešavalo u BiH i Hrvatskoj.

"Znamo da su Šešeljevi upali u Srebrenicu, ali i u pojedine dijelove Hrvatske. Za nas porodice, žrtve genocida, je veliko razočarenje. Sve vrijeme je nakon puštanja provocirao sud, porodice žrtava i sve ostale. Njegovo ponašanje su trebali osuditi, a o ostalom da ne pričamo. Sve ovo politika radi", ustvrdila je Ćatić.

Vasvija Kadić je u srebreničkom genocidu izgubila tri brata i oca, a danas je posebno tužna i razočarana.

"Ova presuda je žrtve porodica danas ubila psihički, ali i moralno. Ovo je prešlo svaku mjeru i granicu, ovdje nema trunke ljudskosti. Živimo u nadi da se osuđuju i presuđuju zločinci, ali nažalost, pravda nikada nije zadovoljena kada je riječ o visini kazne koja se izriče", naglasila je Kadić.

Ona je istakla da od jula 1995. godine Srebreničanke žive dan za danom.

Duša ih, navodi, sve više boli, posebno zbog činjenice da nadležni sudovi djeluju pod utjecajem politike, što je poražavajuće za žrtve genocida, ali i njihove porodice.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas je izreklo drugostepenu presudu Šešelju i osudilo ga na deset godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, koje je već odslužio.

Šešelj je osuđen po tri tačke optužnice, odnosno proglašen je krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločin protiv čovječnosti.