Tuzla
0

Žene Srebrenice ponovno podsjećaju na zločin i nestale

FENA
Tuzla
Tuzla
Prestavnice Udruženje građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. dana u mjesecu, okupile na platou Pinge u Tuzli tačno u 12 sati, odakle je duga kolona s jastučićima na kojima su izvezena imena nestalih Srebreničana mirno prošetala do Gradske česme odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

Mirni protest organiziran je u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se u Srebrenici dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Predstavnice ovog udruženja još jednom su zamolile i pozvale sve one koji žele pružiti podršku porodicama čiji su članovi nestali iz "zaštićene zone Srebrenica" da istraju u svojim zahtjevima, da se ne zaboravi genocid, da im se pridruže i pruže podršku porodicama čiji se članovi još vode kao nestali iz "zaštićene zone Srebrenica" u julu 1995. godine.

Bila je ovo i prilika da se još jednom podsjeti na veliki broj masovnih grobnica, a posebno je aktuelizirana posljednja u Kamenici u kojoj već četvrti dan traju ekshumacije i koja je, kako je rečeno, još jedan svjedok najstrašnijeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Pozvali su nadležne institucije da pruže punu podršku procesu ekshumacije i identifikacije napominjući da je to jedini način saznavanja potpune istine o ubijenim muškarcima Srebrenice.