BiH
0

Žene Srebrenice nisu iznenađene ponašanjem holandskih vojnika

FENA
Zbog neprimjerenog ponašanja pripadnika holandske armije, članice Udruženja građana "Žene Srebrenice", koje su i danas u Tuzli tražile istinu i pravdu za svoje najmilije, u kontaktu s medijima akcentirale su ovo pitanje.

Pripadnici holandske armije su prilikom dodjele priznanja ispred kasarne u Asenu pokazivali srednji prst okupljenim na mirnim protestima i pljuvali transparente s ispisanim imenima srebreničkih žrtava.

Iz razgovora sa članicama Udruženja "Žene Srebrenice" mogao se steći utisak da uopće nisu iznenađene ovakvim ponašanjem, dok su neke od njih istakle da je riječ o istom scenariju koji se desio u Potočarima 1995. godine.

Mirnim protestima žena Srebrenice u Tuzli prisustvovali su i predstavnici Udruženja građana "BH solidarnost".

Još jednom su pozvali Predsjedništvo BiH da zatraži od holandskih vlasti da se javno izvini i sankcionišu pripadnike holandske armije zbog neprimjerenog ponašanja.

"Nismo mogli ostati gluhi na zbivanja u Asenu, pogotovo zato što se radi o ljudima koji su učestvovali u zločinu. Sutra je posljednji rok do kada bi Predsjedništvo BiH trebalo zatražiti od holandskih vlasti javno izvinjenje i sankcioniranje pripadnika holandske armije. Ukoliko se to ne desi naš sljedeći korak je traženje zatvaranja Ambasade Holandije u BiH", kazao je Alen Ličina, predsjednik Udruženja građana "BH solidarnost".

Za žene Srebrenice izvinjenje i nije tako važno, jer su, kako navode navikle na ovakve i slične provokacije.

"Mi želimo saznati istinu, ubrzati ekshumiranje, identificiranje i hapšenje ratnih zločinaca", kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Komentirale su i izjavu glavne tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte da postoji dokaz kako su Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karađžić organizirali napad na Srebrenicu, o čemu su bili upoznati i međunarodni zvaničnici.

"Kako je moguće da je svijest Carle del Ponte baš sada proradila", bio je komentar "Žena Srebrenice".

Kada je riječ o pitanju izuzeća Crne Gore iz tužbe BiH za agresiju i genocid, njihov stav je da o tome nema nikakve priče.