Suze u očima
16

Žene Srebrenice nakon izricanja presude Mladiću: Trebalo je da bude osuđen za sva zlodjela koja je počinio

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izricanje prvostepene presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, članice Udruženja "Žene Srebrenice" dočekale su sa suzama u očima. Kako kažu, pravda je u određenoj mjeri zadovoljena, s obzirom na to da ovaj ratni zločinac nije osuđen za genocid u šest bh. općina.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom proglašen krivim kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata te je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Sudsko vijeće odlučilo je da je kriv za genocid u Srebrenici, ali ne i za genocid u šest bh. općina, odnosno u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vasvija Kadić u srebreničkom genocidu ostala je bez oca i tri brata, a nakon današnjeg izricanja presude kazala je da su članice Udruženja "Žene Srebrenice" djelimično zadovoljne odlukom Međunarodnog kaznenog sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Osuđen je i sada se zna ko je ratni zločinac i ko je naređivao i izvršavao te šta su radili od naših najmilijih. Za nas žrtve to mnogo znači, ali ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer presudom nije obuhvaćeno šest općina u kojima tvrdimo da je vršen genocid", istakla je Kadić.

Smatra i da danas izrečenom presudom neće doći do velikih promjena.

"Stanje će biti skoro isto. Nama je malo lakše, ali to nije dovoljno jer nama naše najmilije nikada i niko ne može vratiti", naglašava Kadić.

Kao što smo već pisali, predsjednica i potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić i Nura Begović otputovale su u Hag gdje su prisustvovale izricanju presude, dok su ostale članice udruženja ostale u Tuzli gdje su pratile televizijski prijenos događanja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Naza Hasanović je do 1992. godine živjela u Bratuncu kada je prešla u Srebrenicu, a u nemilim događajima u ovom mjestu izgubila je muža, brata i brojne članove šire rodbine.

"On jeste osuđen na doživotni zatvor, ali to nama ne može nadoknaditi one koje smo izgubili. Žao mi je što je genocid priznat samo u Srebrenici, jer znamo šta se sve dešavalo i u ostalim općinama. Trebalo je da bude osuđen i za ostala zlodjela koja znamo da je počinio. Moj sin nema oca, a ja muža. Naši životi više zaista nemaju smisla", rekla je Hasanović koja je u periodu od 1992. do 1995. u Srebrenci od svog sina dva puta odvajana.

Osuđeni ratni zločinac danas je prilikom izricanja presude izbačen iz sudnice Haškog tribunala nakon što je vikao, vrijeđao i psovao.

"Do 2011. godine on se kukavički krio. Zna on i sam šta je sve počinio, a danas je u sudnici pokušao napraviti haos koji bi spriječio završetak suđenja. To njemu i priliči, ali nije uspio", istakla je Habiba Mašić koja je u genocidu u Srebrenici izgubila dva sina i muža.

I ona je nezadovoljna činjenicom da Mladić nije osuđen za genocide u šest bh. općina.

"Dostojanstveno ga je trebalo osuditi za sve genocide koji su počinjeni, jer svi znamo da je on kriv. Nama ne može niko vratiti naše najmilije, ali mi je drago što je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu", potcrtala je ona.

Mladiću je prvostepena presuda izrečena 22 godine nakon što je protiv njega podignuta prva optužnica.

Presudu mu je izreklo Sudsko vijeće Haškog tribunala koje su činili predsjedavajući Alphons Orie i članovi Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto.