{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene iz Sarajeva šetnjom pružile podršku drugim ženama

16.11.2013. u 12:16
0
65
Žene iz Sarajeva šetnjom pružile podršku drugim ženama
0
Centar za promociju civilnog društva organizovao je Mentorsku šetnju, kojom je simbolično obilježen Dan solidarnosti među ženama. Žene svih dobi okupile su se ispred tržnog centra Alta, a zatim su prošetale do Trga Djece Sarajeva i hotela Bosnia.
Centar za promociju civilnog društva već dvije godine organizuje mentorski program za žene, u kojem učestvuje više od 500 žena iz cijele BiH kako bi pomogle jedne drugima u napredovanju u karijeri. Ove godine, BiH se prvi put priključila globalnoj mentorskoj šetnji. To je jedna subota u novembru, kada više od 25 zemalja na četiri kontinenta organizuje ovakav događaj s ciljem proslave Dana solidarnosti među ženama.

Svoj dolazak najavilo je više od 50 žena, a planirani su razgovori u parovima između mentorica i žena kojima je potrebna podrška o razvoju karijere i preprekama koje treba prevazići. Sve učesnice šetnje nosile su plave i crvene šalove.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, objasnila nam je kako je najveća prepreka u samim ženama. Mlade žene često imaju prepreku u vidu nedostatka samopouzdanja i nedovoljne želje za povezivanjem sa drugima i proaktivnosti. Druge prepreke su okruženje i to što u budžetima nema dovoljno sredstava za podršku ženama poduzetnicama te što zakonska regulative nije odgovarajuća. Primjera radi, žene nemaju istu porodiljsku naknadu u svim kantonima, i sl.

"Ovo je samo jedna kap u moru, a mislim da svi treba da uradimo koliko možemo. Želimo da pokažemo da imamo dovoljno snage, moći, pameti i resursa. Samo treba da više sarađujemo. Uopćeno, potrebno je više saradnje u društvu, a ne samo kada se radi o podršci među ženama. Solidarnost treba generalno isticati", rekla nam je Daguda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: