"Opasna prijetnja"
0

Ženama s djecom zabranjen ulaz u Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu

Piše: A. Panjeta
Djeca prijetnja po sigurnost Suda? (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Djeca prijetnja po sigurnost Suda? (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dok većina institucija daje prednost trudnicama i ženama s malom djecom, u zgradi u kojoj su Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu ženama s djecom ulazak je onemogućen odlukom predsjednika Općinskog suda Gorana Salihovića.

"Zahvaljujući" ovoj odluci, sve majke s djecom koje žele predati zahtjev za uvjerenje o nekažnjavanju koje im treba zbog posla, ili podići uvjerenje, to ne mogu učiniti ukoliko uz sebe nemaju nekoga ko će im pred Sudom pričuvati djecu, ili pak dijete ostaviti kući.

"Ovo je nečuveno! Sreća pa mi je sestra pričuvala dijete dok sam ušla predati zahtjev. Samohrane majke kojima nema ko pričuvati djecu pred Sudom ili kući tako ostaju skoro bez ikakve mogućnosti da dobiju uvjerenje koje im treba za posao. Da ne govorim ako vas zimi dočeka ova zabrana i morate dijete ostaviti na snijegu", kazala nam je jedna od razočaranih majki koju je na ulazu dočekala odluka o zabrani ulaska djece u zgradu.

Razumljivo je da se može zabraniti ulazak djeci na suđenja gdje bi i mogla biti realna smetnja, ali do šaltera na kojem se izdaju uvjerenja o nekažnjavanju teško da mogu predstavljati ikakvu smetnju ili opasnost po pravosudni sistem.