{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Žena - žrtva rata": Most "Mehmed-paša Sokolović" treba biti obilježen kao stratište Muslimana

F
29.6.2007. u 16:00
0
0
"Žena - žrtva rata": Most "Mehmed-paša Sokolović" treba biti obilježen kao stratište Muslimana
0
"Žena - žrtva rata": Most "Mehmed-paša Sokolović" treba biti obilježen kao stratište Muslimana
Povodom odluke da Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu bude uvršten u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a, Udruženje "Žena - žrtva rata" u Sarajevu danas je zatražilo da na mostu bude postavljena spomen-ploča jer je tokom proteklog rata u BiH bio veliko stratište Višegrađana, najviše Bošnjaka.
"Višegrađani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti (žrtve, svjedoci, očevici i porodice ubijenih) neće dozvoliti izvođenje bilo kakvih radova dok ne bude postavljena spomen-ploča na najveću grobnicu nesrpskog stanovništva.

Tražimo da na tom mostu, najvećoj grobnici bošnjačkog naroda, bude postavljena spomen-ploča da je maja i juna 1992. godine izvršeno masovno i sistematsko ubijanje, klanje na mostu, da su njegovi temelji natopljeni krvlju naših najrođenijih. Da se ne ponovi, da se ne zaboravi", navelo je Udruženje "Žena - žrtva rata" u današnjem saopćenju za javnost.

Ovo udruženje u Sarajevu i njegova sekcija žena - žrtava rata u Višegradu protivili su se prilikom nominiranja višegradskog mosta za UNESCO-ovu baštinu, navodeći da kao mjesto najvećih stradanja i pokolja nad višegradskim muslimanima u Prvom i Drugom svjetskom ratu te u proteklom ratu u BiH, ne može biti proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prilikom nominacije, od članova bh. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ovo udruženje je zahtijevalo da nominaciju povuku ili, u protivnom, da podnesu ostavku te da Most "Mehmed-paše Sokolovića" bude obilježen kao veliko stratište.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: