BiH
0

"Žena-žrtava rata" traži da Tribunal ne udovolji zahtjevu za puštanje na slobodu Biljane Plavšić

FENA
Udruženje "Žena - žrtva rata" Sarajevo traži od Haškog tribunala da ne udovolji zahtjevu za puštanje na slobodu Biljane Plavšić do dana isteka zatvorske kazne koja joj je presudom određena.

"Tražimo od Ministarstva pravde Švedske da ne primjenjuje svoj zakon kad su u pitanju ratni zločinci do isteka izrečene presude. Žrtve i svjedoci će podnijeti novi prijedlog Tribunalu i Sudu BiH za pokretanje istrage protiv Biljane Plavšić za zločine za koje nije odgovarala," navodi se u saopćenju objavljenom u povodu zahtjeva Miloša Price za amnestiranje Biljane Plavšić koja je presudom Tribunala osuđena na 11 godina zatvora za logore.

Podsjećaju da je Biljana Plavšić znala za koncentracione logore, privatne kuće i druge objekte gdje je nesrpsko stanovništvo ubijano, silovano, premlaćivano i prognano te da je i sama u tome učestvovala u junu 1992. na lokalitetu zgrada ŠOPING na Grbavici - krizni Štab SDS-a Grbavica II.

"Žena - žrtva rata " navodi da je Plavšić u zatvoru napisala knjigu i obavila nekoliko intervjua. Pred Tribunalom Biljana Plavšić se izjasnila da nije kriva ni po jednoj od tačaka optužnice.

"Zatim je priznala jednu tačku, ona se odnosi na koncentracione logore širom BiH. Poslije priznanja krivice, nije se udostojila javno izviniti žrtvama", navodi se u saopćenju.