Samo panika među građanima
0

Zemljotres bez žrtava i veće materijalne štete

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema zvaničnim informacijama, u zemljotresu jutros u 03.46 sati na području Sarajeva nije bilo nikakavih žrtava niti rušenja, izjavio je za Fenu rukovodilac Civilne zaštite Kantona Sarajevo Mustafa Kovač.
  • Prema izvještajima Operativnog centra Civilne zaštite KS-a, nema većih šteta, kazao je Kovač, dodajući da je moguće da je bilo manjih materijalnih šteta.

Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 3,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio šest stepeni Merkalijeve skale. Kovač kaže da većina građevina na području Kantona Sarajevo može podnijeti potrese jačine do sedam stepeni Merkalijeve skale.

U slučaju učestalosti potresa, Kovač preporučuje građanima koji žive u višespratnicama da se trebaju stacionirati u unutrašnjosti prostorija te da ne koriste liftove zbog opasnosti od nestanka električne energije.

  • Zemljotres je nepredvidiva situacija, a najveći neprijatelj čovjeku je panika. Tu čovjek mora biti priseban, upozorio je on, poručivši građanima da u slučaju učestalosti potresa slijede uputstva koja će Civilna zaštita izdati putem sredstava javnog informiranja.

Naime, u Sarajevu se jučer u 15.27 sati osjetio nešto slabiji zemljotres kojem je magnituda potresa iznosila 3,3 Richtera i pet stepeni prema Merkalijevoj skali.