{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zemlji treba pomoć, uključujući i bonske ovlasti"

F
10.3.2009. u 18:42
0
7
"Zemlji treba pomoć, uključujući i bonske ovlasti"
0
"Zemlji treba pomoć, uključujući i bonske ovlasti"
Međunarodna krizna grupa je u svome tek dovršenom izvještaju o BiH pozvala članice Vijeća za implementaciju mira da još uvijek ne zatvaraju ured visokog predstavnika - zemlji treba pomoć, uključujući i bonske ovlasti, kada je to neizbježno. Suština je ipak da treba insistirati na odgovornosti domaćih političara koji će sasvim jasno razumjeti i poruku da odsustvo reformi znači i odsustvo evropskih fondova i perspektive.
Kada se krajem ovog mjeseca okupi Vijeće za implementaciju mira, ono ne smije, kako je najavljivano, zaključiti rad visokog predstavnika - njemu se, za dovršetak započetog posla, mora ostaviti rok barem do kraja ove godine, uvjereni su u Međunarodnoj kriznoj grupi, gdje je tek zaključen rad na novom izvještaju o BiH. Tu stoji, pored ostalog, da je riječ o zemlji u kojoj su tranzicijski procesi nekompletni, gdje su reforme ili zaustavljene ili opasno usporene i gdje je teško zabilježiti progres u integraciji s evropskim strukturama.

Iako se slažu kako je vrijeme međunarodnog protektorata u BiH nepovratno iza nas, analitičari Međunarodne krizne grupe upozoravaju da posao za visokog predstavnika , sa bonskim ovlastima u rukama, još nije okončan.
Direktorica za Evropu Međunarodne krizne grupe Sabine Fraiser kaže:

"Slažem se da se Ured visokog predstavnika mora zatvoriti u neko skoro vrijeme, ali ne prije nego što se ispune postavljeni uvjeti - zaista nema još mnogo toga da se učini - strane treba da postignu sporazum o imovini. Kao što smo vidjeli u Prudu, moguće je postići ključni kompromis, dakle moguće je završiti posao i zaključiti misiju visokog predstavnika. Tada bi kao ključni igrač na scenu trebala da stupi EU sa svojim specijalnim predstavnikom, što do sada nije bio slučaj. Novi predstavnik Unije bi morao da ima značajne moći - radeći s lokalnim političarima, da osigura da se reforme i provode, da se za nešto što bi trebalo da traje par mjeseci ne troše godine. Taj bi predstavnik trebao biti u stanju da koristi evropske fondove - neophodno je da kontrolu nad novcem ima on, umjesto briselskih birokrata.
Vrijeme se troši, između ostalog i na dogovore o tome ko i kako će obavljati dužnost novog visokog predstavnika - međutim, za Međunarodnu kriznu grupu je još važnije da se EU, Amerika i Rusije konačno slože oko njegove uloge i misije.

Fraiser također kaže: " Lično se nadam da će države članice PIC-a do sastanka planiranog za kraj ovog mjeseca odlučiti ko će biti novi visoki predstavnik - veoma je važno da Amerika, Rusija i Evropska unija postignu sporazum o tome i da pokažu kako su jedinstvene u želji da podrže Bosnu i Hercegovinu u kretanju naprijed. S druge strane, tačno je da sve to traje već neko vrijeme, ali su ljudi i u Evropi i Americi sada shvatili da je riječ o ključnom trenutku za BiH. Nekoliko proteklih godina svi su bili fokusirani na Kosovo, Srbiju, a sada su opet okrenuti BiH. Nadam se sada, posebno s Obaminom administracijom, da će se i Amerika fokusirati na bh. prilike".

Međutim, rezultati će izostati ako domaći političari konkretnim akcijama ne pokažu da zaista žele reforme koje će zemlju dovesti u evropsko društvo - poludogovori i iscrpljujuća besplodna retorika to ne može nadomjestiti, upozoravaju iz Međunarodne krizne grupe, prenio je Glas Amerike.

Preporuke skorom skupu PIC-a su - postaviti na dužnost novog visokog predstavnika i naglasiti da su mu na raspolaganju još uvijek bonske ovlasti kako bi se nosio s ozbiljnim prijetnjama narušavanju Daytona. Neophodno je također naglasiti da će visoki predstavnik ostati u zemlji sve dok to bude potrebno, do ispunjenja postavljenih uvjeta i ciljeva. Samom visokom predstavniku, kada preuzme dužnost, savjetuje se da se ne libi svojih moći, uključujući postavljenja i razrješenja, uskraćivanja plaća i sl. dok, u isto vrijeme, treba da se stavi na raspolaganje kao podrška unutrašnjem procesu političkih diskusija koje bi trebale rezultirati reformom ustava i ubrzavanjem evropskih integracija.

Od ministara vanjskih poslova koji se okupljaju u Bruxellesu naredne sedmice Međunarodna krizna grupa traži da upute jasnu poruku BiH kako EU neće dozvoliti cijepanje zemlje, kao ni jednostrano povlačenje iz zajedničkih institucija, dok se Washington poziva da i nakon što se zaključi misija međunarodnog predstavnika u BiH ostane tijesno uključen u podršku evropskom specijalnom predstavniku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: