Zemlje JI Evrope moraju sarađivati radi opstanka ekonomije

S
SRNA
20.11.2009. u 15:52
0
3
Zemlje JI Evrope moraju sarađivati radi opstanka ekonomije
0
1/8 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/8 Stipe Mesić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
3/8 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
4/8 Filip Vujanović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
5/8 Željko Komšić i Marin Ivanišević (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
6/8 Angel Marin (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
7/8 Bamir Topi (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
8/8 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Zemlje jugoistočne Evrope moraju sarađivati više, ukoliko žele da njihove ekonomije prežive, a za saradnju postoji ogroman potencijal, zaključak je šestog Regionalnog ekonomskog foruma koji je održan juče i danas u Sarajevu. U izvještaju o kompetitivnosti zemalja i regiona jugoistočne Evrope 2009-2010. koji je dostavljen učesnicima foruma navodi se da je finansijska ekonomska kriza u posljednje dvije godine pokazala mnogo dublju i kompleksniju sistemsku krizu.
Ona zahtijeva da demokratsko liderstvo zasnovano na novim vizijama, ali i na ukidanju postojeće podjele na istok i zapad, razvijene i nerazvijene zemlje, stari i novi svijet.

"Kriza je alarmantno ukazala na potrebu za redefinisanjem odnosa i efektivnijeg balansa država i tržišta", navodi se u izvještaju.

Zaključeno je da je ohrabrujući početak oporavka u većem dijelu svijeta, ali da nema mjesta za "opuštanje", te za povratak na stare načine poslovanja.

Učesnici foruma smatraju da je krajnje vrijeme za sistemski napad na socijalne posljedice krize koji moraju biti u centru ekonomskog oporavka i makroekonomskih politika.

"Inkluzivna društva sa balansom između efikasnosti i socijalne zaštite nemaju alternativu ako želimo izbjeći nove i brutalnije ekonomske krize", istakli su učesnici foruma.

Izvještaj o kompatitivnosti regije i pojedinačnih zemalja jugoistočne Evrope postao je obavezno štivo ekonomskih teoretičara i praktičara, u okviru predsjedničke sesije na forumu.

Izvještaj, kroz iscrpnu analizu trendova i detaljnu sliku država, služi kao korisno sredstvo kreatorima politike, poslovnim stratezima i drugima, te naglašava mogućnost za razvoj regiona i identifikuje višestruke prepreke za brži razvoj.

Na skupu se razmatraju relevantna iskustva, aspekti unapređenja i harmonizacije razvojnih politika i ukupnog poslovnog okruženja, te otklanjanje prepreka i otvaranja novih mogućnosti za povezivanje, saradnju i zajedničke projekte javnih institucija i poslovnog sektora zemalja u regionu, što je osnov daljem investiranju i razvoju.

Na ovogodišnjem dvodnevnom Regionalnom ekonomskom forumu za jugoistočnu Evropu u Sarajevu, učestvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Hrvatske Stjepan Mesić, Albanije Bamir Topi, potpredsjednik Bugarske Angel Marin, bivši predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na forumu su učestvovali i gradonačelnici glavnih gradova jugoistočne Evrope, te njihovi predstavnici, kao i predstavnici kompanija i akademskih zajednica regiona.

Tema ovogodišnjeg Regionalnog ekonomskog foruma za jugoistočnu Evropu, čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH, jeste "Konkurenti i partneri na putu u EU, u uslovima svjetske ekonomske krize".

Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu je nevladina inicijativa koji jednom godišnje okuplja zvaničnike vlada i direktore najperspektivnijih kompanija.

Prošlogodišnji Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu održan je u Ohridu u Makedoniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: