BiH
36

Zemlje EU osudile političke pritiske na pravosudne institucije BiH

Piše: Er. M.
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u BiH naglasio je da je nezavisan, sposoban i nepristrasan pravosudni sistem temeljna garancija vladavine zakona, demokratije i poštovanja ljudskih prava.

"Ne komentirajući pojedinačne pravne slučajeve, osuđujemo pokušaje vršenja političkog pritiska i neprimjerenog uticaja na pravosudne institucije na svim nivoima, u posljednjih nekoliko mjeseci. Svi u Bosni i Hercegovini, uključujući vlasti, političke lidere i civilno društvo, su dužni da poštuju i pridržavaju se nezavisnosti pravosuđa koje treba da djeluje bez bilo kakvih vanjskih pritisaka", naveo je Wigemark.

On je podsjetio da je vladavina zakona jedan od kamena temeljaca članstva u Evropskoj uniji i u srži je procesa proširenja.

"Očuvanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa, kao i jednaka primjena vladavine zakona prema svim građanima Bosne i Hercegovine, su od najvećeg značaja za Evropsku uniju", saopćio je Wigemark.

Podsjećamo, nakon hapšenja predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića pravosudne institucije u BiH upozoravaju da su izložene konstantnim političkim i medijskim pritiscima.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija tim povodom održao je sastanak s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem na kojem su svi zajedno poručili kako treba smiriti tenzije u vezi s radom pravosuđa na pojedinim predmetima i pustiti ga da u miru radi svoj posao.

Tegeltija je kazao kako nikakvi politički i medijski pritisci neće spriječiti pravosuđe da radi svoj posao.