{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemlje članice NATO-a prepoznale značajan napredak BiH

F
FENA
7.4.2008. u 10:53
0
0
Zemlje članice NATO-a prepoznale značajan napredak BiH
0
Zemlje članice NATO-a prepoznale značajan napredak BiH
Norveška ambasada u BiH, kao kontakt ambasada za NATO u našoj zemlji, uputila je čestitke vlastima i građanima BiH na pozitivnom ishodu NATO samita održanog u Bukureštu.
U saopćenju Norveške ambasade navodi se kako su zemlje članice NATO-a u Bukureštu prepoznale značajan napredak koji je postigla BiH od kada je postala članica programa Partnerstvo za mir u decembru 2006.

Zemljama članicama NATO-a je drago da u sljedećem periodu slijede ambiciozni i sadržajni akcioni planovi koji će produbiti aspiracije BiH ka evroatlantskim integracijama.

Ambasada Norveške ističe kako su članice NATO-a još jednom potvrdile svoju odanost BiH i obavezale se na nastavak pomoći u reformama. Pridržavajući se ovoga, zemlje članice NATO-a pozvale su našu zemlju na intenzivan dijalog o svim političkim, vojnim, finansijskim i sigurnosnim pitanjima koja se odnose na njene aspiracije za članstvo u NATO-u.

Intenzivan dijalog će ponuditi viši nivo kontakata sa NATO-om, te predstavlja važan korak ka Akcionom planu članstva (MAP), što je posljednja faza prije članstva.

Norveški ambasador u BiH Jan Braathu rekao je kako nijedna druga zemlja nije napravila toliko brz napredak kao BiH u tako kratkom periodu otkad se pridružila programu Partnerstvo za mir.

-Reforma odbrane i usklađivanje sa NATO-om do danas su veoma uspješni i svjedoče da su bh. vlasti snažno predane i okrenute ostvarivanju svojih nastojanja da postanu članica NATO-a. Naravno, ostaje još dosta posla da se uradi. Želio bih istaći odličnu saradnju do koje je došlo između Ministarstva odbrane BiH i osoblja NATO štaba u Sarajevu, prilikom rada na reformi odbrane i uvođenju NATO standarda, kaže ambasador Braathu.

On je uvjeren da će intenzivan dijalog pružiti bh. vlastima dodatne mogućnosti za napredak ka članstvu, te očekuje da će i u godini koja je pred nama vlasti dokazati da je država sposobna za ozbiljan i dosljedan rad na polju odbrane, kao i u drugim ključnim sektorima.

Norveška, zajedno sa drugim zemljama članicama NATO-a i Štabom NATO-a u Sarajevu, ostaje spremna da ohrabri i pomogne BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, naveo je norveški ambasador u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: