BiH
0

Zemlja sve toplija

FENA
Zemlja je sada toplija nego što je bila bar u posljednjih 400 godina, možda i znatno duže, pokazali su rezultati istraživanja američkih naučnika. Stručnjaci američke Nacionalne akademije nauka su došli do tog zaključna poslije sveobuhvatnih naučnih istraživanja, obavljenih na zahtjev američkog Kongresa, a namijenjenih onima koji i dalje smatraju da globalno zagrijavanje ne predstavlja veliku prijetnju.

"Zemlja je u groznici, a čovjekove aktivnosti su odgovorne za najveći dio sadašnjeg zagrijavanja“, ukazali su stručnjaci za klimu u svom opširnom izvještaju na 155 strana, prenio je AP.

Prosječna temperatura na sjevernoj zemljinoj hemisferi povećana je oko pola stepena Celzijusa tokom 20. vijeka. Sjeverna hemisfera je sada najtoplija u posljednjih 2.000 godina, zaključili su naučnici čije je istraživanje poznato kao „grafikon palice za hokej“, pri čemu oštra krivina lopatice na palici predstavlja nedavni porast temperature, a duga drška palice vijekove duge ranije stabilnosti klime.

Grupa američkih naučnika je proučavala i kako su drugi naučnici rekonstruisali temperaturu na Zemlji od prije više hiljada godina, prije nego što su postali raspoloživi podaci savremenih naučnih instrumenata.

Naučnici su se za period do prije 150 godina oslanjali na „posredne“ dokaze, kao što su godovi drveća, korali, uzorci iz dubina glečera i lednika, naslage iz dubina jama, sedimenti iz okena i jezera, bušotine i drugi izvori. Također su ispitivali indirektne podatke, poput tragova glečera na Alpima.

Kombinovanjem tih informacija, naučnici su zaključili da je „posljednjih nekoliko decenija 20. vijeka bilo toplije od bilo kog drugog perioda u posljednjih 400 godina“.

Naučnici su se složili da je zagrijavanje posljednjih decenija 20. vijeka bilo nezabilježeno u posljednjih 1.000 godina, mada su relativno topli uslovi postojali oko 1.000. godine, a „malo ledeno doba“ od 1500. do 1850. godine.

Naučnici imaju manje povjerenja u dokaze o temperaturama u periodu od prije 1600. godine, mada ih smatraju dovoljno pouzdanim da zaključe da je od početka 20. vijeka u atmosferi došlo do oštre promjene sadržaja ugljen-dioksida i metana, dva velika uzročnika efekta staklene bašte, koji su krivci za zadržavanje toplote u atmosferi.

Vulkanske erupcije i solarna kolebanja bili su od početka Nove ere do 1850. glavni uzročnici promjene nivoa gasova s efektom staklene bašte. Te promjene temperatura su, međutim, „bile znatno manje izražajne od zagrijavanja usljed promjene nivoa gasova s efektom staklene bašte“, što je posljedica zagađenja od sredine 19. vijeka, ukazali su naučnici.

Američka Nacionalna akademija nauka je privatna organizacija koja za račun Kongresa savjetuje vladu o naučnim pitanjima.