Kolumna
0

Zemlja nade

Sarajevo-x.com
Događanja u BiH posljednje vrijeme možda pomalo i bude nadu da će se stvari konačno početi razvijati u pravom smjeru i da će običnim ljudima u ovoj zemlji biti vraćeno dostojanstvo koje su nekada imali. Možda glavno pitanje nije ko je na vlasti već šta radi. A, vidi se da kad se hoće, da se pomaci mogu ostvariti. Naša zemlja to konačno zaslužuje.

Piše: Asim Bešlija

Iako nam je društvo puno nepravde, neimaštine, kriminala i korupcije, postoje ipak primjeri koji dokazuju da vlasti svojim djelovanjem mogu napraviti male ali i velike korake koji će pomoći običnim ljudima ili ako ništa, vratiti im vjeru u život i budućnost.

Jedan primjer od prije nekoliko dana definitivno zaslužuje sve pohvale. Često kritikovana gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac predala je na upotrebu Udruženju za djecu oboljelu od raka jedan stan u novoizgrađenom sarajevskom naselju Vrtovi Sunca koji će služiti majkama koje van Sarajeva dolaze liječiti svoju djecu u glavnom gradu. Stan je kupio Grad Sarajevo i tako mnoge porodice spasio od muka i troškova koje ionako ne mogu podnositi usljed velikih izdvajanja za liječenje svoje djece. Ako ništa drugo, ovo je jedno veliko humano djelo koje ljudima u očaju pruža oslonac onda kada im je pomoć potrebna.

Nakon velikog pritiska javnosti, slučaj ubistva Denisa Mrnjavca dobio je svoj epilog. Njegov ubica dobio je 9,5 godina zatvora, a proces je za razliku od mnogih drugih, obavljen vrlo efikasno i brzo, donijevši pravdu za ono za što je pravda u obliku kazne itekako potrebna. Ovaj primjer pokazuje da pravosuđe ipak može raditi svoj posao i da demokratija i zahtjevi građana mogu biti poštovani.

Isti dan premijer KS podnio je ostavku, preuzevši svoj dio odgovornosti pred građanima za sve što se dešavalo, između ostalog, i zbog ubistva ovog maloljetnika. Ma kako god tumačili ovu ostavku, činjenica je da je premijer Samir Silajdžić pokazao barem malo mudrosti i poštovanja prema građanima i nije se po svaku cijenu borio da zadrži svoju fotelju. Iako ostavka može biti simbolična, ona isto tako treba biti primjer drugim političarima u pokazivanju odgovornosti prema javnom poslu koji obavljaju, nevažno iz koje stranke da dolaze. Ostavka je sama po sebi važan moralan ali i politički čin.

U Sarajevu je ovih dana zasjedao i Crans Montana Forum, jedno prestižno mjesto okupljanja svjetske ekonomske i političke elite koja ima direktne veze sa bogatim fondovima Bliskog Istoka, UN-om i Evropskom unijom. Sarajevo je odabrano jer su predstavnici foruma ocijenili da ubrzani razvoj kako BiH tako i regiona zaslužuje posebnu pažnju, a ona je iskazana prema Sarajevu koje u ekonomskom pogledu ostvaruje stalan napredak. Posljedice održavanja foruma po daljnji razvoj i ulaganja u našu zemlju mogle bi biti vrlo plodonosne a za početak pažnja svjetske javnosti skreće se konačno nečim pozitivnim.

Još jedna konferencija zaslužuje pohvale. Ekonomski fakultet u Sarajevu organizirao je četvrtu po redu Međunarodnu konferenciju ekonomskih i poslovnih škola koja je okupila učesnike iz niza svjetskih zemalja, od Australije do Amerike. I ovdje se radi o svojevrsnoj svjetskoj eliti. Razgovara se o izazovima regiona kada je u pitanju proces integriranja u strukture EU.

Dakle, evo nekoliko svježih primjera koji pokazuju da vlasti mogu i jesu sposobne, ako to žele, da promjene sliku o sebi ovdje i o nama svima u svijetu, i da korak po korak, možemo ponovo postati jedna atraktivna destinacija i poželjan partner i na svjetskom nivou. Ovo je ujedno i dokaz da nada nije samo nešto u našim mislima, nego da se ona uz kvalitetan rad može pretvoriti u stvaran život. Možda je to i do našeg stava. Koliko smo spremni vidjeti barem malo svjetla na kraju tunela u kojem se nalazimo i koliko smo spremni da pojedinačno radimo, učimo te mijenjamo sebe i svijet koji nas okružuje. Posljednji događaji su pokazali da je to moguće pa i sa organizacijom vlasti ovakva kakva jeste.