BiH
0

Zemaljskom muzeju pušteno grijanje, Historijski i ove godine hladan

FENA
Zemaljskom muzeju BiH krajem prošle sedmice pušteno je grijanje za prostorije cijelog muzejskog kompleksa, dok je u već poznatoj višegodišnjoj agoniji s grijanjem i dalje ostao Historijski muzej BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić potvrdio je danas Feni da je grijanje ovoj instituciji pušteno u skladu s dogovorom postignutim još prošle godine s Ministarstvom civilnih poslova BiH, koji se temelji na činjenici da je Muzej uključen na prijeratni zajednički sistem grijanja sa zgradom institucija BiH, nekadašnjim Izvršnim vijećem.

U skladu s dogovorom troškove grijanja muzejskih prostorija snosit će spomenuto ministarstvo.

Nasuprot toj muzejskoj instituciji, Historijski muzej BiH i ove će godine prolaziti kroz istu višegodišnju agoniju.

Kako je pojašnjeno Feni iz tog muzeja, i dalje se grijanje ostvaruje samo putem fasadnih peći na plin kojima se zagrijavaju samo manje, uglavnom kancelarijske prostorije.

Izložbene prostore i one u kojima su smješteni eksponati i ove će godine karakterisati niske temperature.

U Historijskom muzeju BiH upozoravaju da su zbog nepostojanja adekvatnih uvjeta, koji podrazumijevaju precizne vrijednosti vlage i temperature zraka, direktno ugroženi vrijedni muzejski eksponati.

Troškovi za cijelu sezonu grijanja u ovoj instituciji procijenjeni su na oko 30.000 KM, ali Muzej to nije u mogućnosti platiti jer je od Ministarstva civilnih poslova BiH dobio samo grant kojim se pokrivaju troškovi za cjelokupan redovan rad i režije muzejske zgrade.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH Feni su potvrdili da to ministarstvo nije dobilo nikakav dodatni dopis iz Historijskog muzeja BiH kojim bi eventualno njegovi uposlenici tražili pomoć za izmirenje troškova za grijanje.

Ministarstvo je samo institucijama kulture pomoć pružilo u grantovima koji se dodjeljuju svake godine, ali ističu da bi svaki dopis, bez garancije za njegovim odobrenjem, bio razmotren.