{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci

28.9.2015. u 16:28
282
20
Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci
282
Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Željka Jovića na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Gradiške.
Jović je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. avgusta učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila, silovanju i nanošenju teških tjelesnih povreda u selu Liskovac kod Gradiške.

Kako je utvrdilo Sudsko vijeće, on je bio saučesnik u ovim djelima sa Savom Veljkićem i Željkom Spasojevićem, koji su u međuvremenu preminuli, te pravosnažno osuđenim Sašom Lipovcem, kao i još dvije nepoznate osobe.

Prema presudi, oni su ubili Mehmeda Rizvanovića, njegovog brata Sulju i majku Šazu, te ranili dvije osobe. Zatim su otišli u drugoj kući ubili Almaza Turana i njegovu majku Eminu, a Veljkić je silovao kćerku Mehmeda Rizvanovića.

“Analizom svih dokaza, Sud je utvrdio da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice, a izjave Jovića su date kako bi izbjegao kaznu”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić.

Od olakšavajućih okolnosti, u obzir je uzeto da Jović ima dijete, da ranije nije osuđivan i mlada životna dob u vrijeme izvršenja djela.

“Kad su u pitanju otežavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je bio nedostupan pravosuđu i da je za njim bila raspisana međunarodna potjernica”, rekla je Kudrićeva.

Joviću je određeno da plati sudske troškove, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: