{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci

28.9.2015. u 16:28
282
20
Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci
282
Željku Joviću deset godina zatvora za zločin u Bosanskoj Gradišci
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Željka Jovića na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Gradiške.
Jović je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. avgusta učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila, silovanju i nanošenju teških tjelesnih povreda u selu Liskovac kod Gradiške.

Kako je utvrdilo Sudsko vijeće, on je bio saučesnik u ovim djelima sa Savom Veljkićem i Željkom Spasojevićem, koji su u međuvremenu preminuli, te pravosnažno osuđenim Sašom Lipovcem, kao i još dvije nepoznate osobe.

Prema presudi, oni su ubili Mehmeda Rizvanovića, njegovog brata Sulju i majku Šazu, te ranili dvije osobe. Zatim su otišli u drugoj kući ubili Almaza Turana i njegovu majku Eminu, a Veljkić je silovao kćerku Mehmeda Rizvanovića.

“Analizom svih dokaza, Sud je utvrdio da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice, a izjave Jovića su date kako bi izbjegao kaznu”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić.

Od olakšavajućih okolnosti, u obzir je uzeto da Jović ima dijete, da ranije nije osuđivan i mlada životna dob u vrijeme izvršenja djela.

“Kad su u pitanju otežavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je bio nedostupan pravosuđu i da je za njim bila raspisana međunarodna potjernica”, rekla je Kudrićeva.

Joviću je određeno da plati sudske troškove, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: