BiH
7

Zeljković razgovarao s uposlenicima pijace "Sirano"

Klix.ba
Suad Zeljković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Suad Zeljković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trgovci na sarajevskoj pijaci "Sirano" moraju nadležnoj općini Centar podnijeti zahtjeve za registraciju djelatnosti kako bi ponovno mogli otvoriti svoje radnje, jedan je od zaključaka sa sastanka koji je na incijativu premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića danas upriličen u Kantonu Sarajevo.

Iako Kanton Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo nemaju nikakvu ingerenciju u rješavanju statusa zaposlenih na ovoj pijaci i njihovih trgovina, a zbog osjetljivog socijalnog statusa ljudi koji ondje rade i želje da se pomogne u rješavanju problema, premijer Zeljković i ministar privrede Emir Hrenovica bili su domaćini sastanku na kojem su pored predstavnika zaposlenih pijace "Sirano" prisutni bili i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erduan Česir te predstavnici sarajevskih općina.

Nažalost, na sastanak se nisu odazvali predstavnici Federalnog ministarstva trgovine pod čijom je nadležnosti ova djelatnost.

Problemi koji su nastali nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove zatvorila trgovinske radnje na “Siranu” zbog obavljanja djelatnosti za koju nisu registrirane mogu se rješavati samo sistemskim putem, u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Upravo takva regulativa ne ide u prilog rješavanju njihovog statusa, tvrde uposlenici "Sirana".

Zato je danas dogovoreno da se pokuša amandmanski djelovati prema izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji je u proceduri ne bi li se došlo do povoljnijih zakonskih rješenja za uposlenike.

Takođe, složili su se svi, treba tražiti mogućnosti i u izmjenama drugih zakona koji regulišu oblasti trgovine i obrta. Do tada, ukoliko žele ponovno otvoriti radnje, zahtjevi za registraciju moraju biti podnijeti općini Centar. U Kantonu Sarajevo ima oko 30 pijaca na malo, sve su predmet inspekcijske kontrole i sve će morati, ukoliko žele nastaviti rad, tražiti dozvole kod nadležnih općina, izričiti su u općinama i inspekcijama.

Potrebno je paralelno utvrditi korektnost i legalnost cijena i ugovora o izdavanju prostora i boksova na sarajevskim pijacama jer postoje neusklađene informacije oko toga.

Vlada Kantona Sarajevo stavila je na raspolaganje resurse ministarstava pravde i privrede kao i kantonalne inspekcije da pomognu u rješavanju statusa pijaca na malo, navedeno je u zaključcima sa današnjeg sastanka. Premijer Zeljković i direktor Tirak obavezali su se da će što hitnije organizirati sastanak sa federalnim premijerom Neminom Nikšićem kako bi se nadležno federalno ministarstvo trgovine više uključilo u spomenutu problematiku.