Stručnjaci zabrinuti
711

Zeljković: Delta soj ima veliku moć širenja, do 30 osoba može se zaraziti u jednom kontaktu

B. T.
Branimir Zeljković (Foto: Facebook)
Branimir Zeljković (Foto: Facebook)
Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas na konferenciji za novinare da je uz pojavu delta soja u ovom bh. entitetu potrebno razmisliti o mogućoj izmjeni određenih epidemioloških mjera.
Zeljković je istakao da nošenje zaštitnih maski predstavlja veoma važnu kariku u zaštiti zdravlja svakog pojedinca.

"Maske i fizičke udaljenosti onemogućavaju virus da bi došli do nas. Delta soj ima veliku moć širenja. Divlji soj virusa proširio se na način da bi jedna osoba mogla zaraziti dvije do tri osobe, dok osoba zaražena deltom može zaraziti 20 do 30 osoba u jednom kontaktu, pojasnio je Zeljković.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da poštuju mjere i pristupe procesu vakcinacije.

Kada su u pitanju simptomi zaraženih delta sojnom, Zeljković je naveo da su novi simpoziji želučne tegobe, mučnine i dijareje, a kao i kod prethodnih sojeva, gubitak čula ukusa i mirisa, glavobolje, groznice, bolovi u kostima, opća malaksalost ...

Zeljković je naveo da je Služba za mikrobiologiju Instituta, uz ogromne napore, utvrdila prisustvo delta soja koronavirusa u Republici Srpskoj, potvrđujući sumnje da je jedan od razloga za nagli porast broja oboljelih i delta soj koji ima izuzetno brzu moć širenja među populacijom, posebno na mlađe.

Šef Službe za mikrobiologiju Instituta Pava Dimitrijević izjavila je da je od 20. do 27. avgusta testirano 24 uzoraka i da je kod svih potvrđen delta soj.

"Uzorci su uglavnom bili iz banjalučke regije, ali možemo očekivati da je prisutan u mnogim neispitanim uzorima, posebno kod pacijenata koji leže u bolnici, rekla je Dimitrijević.

Šefica Službe za epidemiologiju Nina Rodić-Vukmir ponovila je da je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva koji su cirkulisali, te da je očigledno da se mutacije dešavaju u zemljama sa najnižom stopom vakcinisanih.

"Ovo potvrđuju muticaije iz Južne Amerike i Južne Afrike, a sada se najavljuje soj Kolumbije. Tamo gdje je najviše nevakcinisanih ljudi, virus se lakše prilagođava, lako se mutira sa bolesnim organizmom i tako razvijaju sojeve koji su otporniji, rekla je ona i dodala da su vakcinisane osobe u velikoj mjeri zaštićene od svih vrsta koje postoje za sada.

"Pozivamo građane da se vakcinišu i iskoriste možda posljednju priliku da zaustave ovu situaciju i okrenu je u drugom smjeru. O važnosti vakcinacije govori podatak da je 98 posto novooboljelih osoba nevakcinisano", dodala je Vukmir.