BiH
0

Željko Tasovac osuđen na tri godine i deset mjeseci

FENA
Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je oglasilo krivim Željka Tasovca i osudilo ga na godinu zatvora za krivično djelo - nanošenje teških tjelesnih povreda u podstrekivanju.

S obzirom na to da je Tasovac u vrijeme pokretanja postupka u ovom predmetu bio na izdržavanju pravomoćne trogodišnje zatvorske kazne u KPZ "Foča" (osuđen za autokriminal i falsificiranje isprava) Sud mu je izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci.

Istovremeno, prvooptuženi Željko Tasovac kao i ostali optuženi u ovom predmetu - Nikola Šaraba, Dražen Radić, Miodrag Ateljević, Nada Tasovac i Slobodan Popovac oslobođeni su optužbi za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima ometanje rada pravosuđa, odnosno ubistvo u pokušaju.

I sedmooptuženi Nebojša Vukoja oslobođen je optužbi za organizirani kriminal, ometanje rada pravosuđa i nanošenje teških tjelesnih povreda i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružjem ili eksplozivnim materijama.

Radi se o skupini iz Trebinja koja se teretila za navodno sudjelovanje u više kriminalnih radnji. Preme tužbenim navodima, prvooptuženi je naručivao i plaćao premlaćivanje svjedoka koji prema njegovom mišljenju nisu davali iskaze u njegovu korist, te navodno organizirao postavljanje eksplozivnih naprava ispred njihovih kuća ili ispod vozila.

Među ostalim, optužnica je Željka Tasovca, Nikolu Šarabu, Miodraga Ateljevića i Dražena Radića teretila za umiješanost u postavljanje eksploziva ispred kuće Nenada Darmanovića koji je s Tasovcem uhapšen prije dvije i po godine, te ubrzo pušten iz pritvora.

Istom optužnicom Nada Tasovac, Slobodan Popovac i Nebojša Vukoja teretili su se da su prvooptuženom slali novac dok se nalazio u pritvoru kako bi platio premlaćivanje određenih osoba.

U obrazloženju presude predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Salem Miso, kazao je kako su spomenuti akteri ovog slučaja u nedostatku dokaza oslobođeni optužbi, odnosno da ono što im se stavljalo na teret nije dokazano van svake razumne sumnje (in dubio pro reo).

Jedino za što su prema obrazloženju postojali pouzdani i direktni dokazi jeste odgovornost prvooptuženog za podstrekivanje nanošenja teških tjelesnih povreda.

Rješenjem Suda, osim Tasovca i Nikola Šaraba je upućen izdržavanje ranije pravomoćne zatvorske kazne od osam mjeseci izrečene u Okružnom sudu Trebinje za krivično djelo - iznude u pokušaju.

U toku glavnog pretresa koji je u ovom predmetu počeo 11. decembra 2006. održana su 34 ročišta s više od 100 sati suđenja pred pretresnim vijećem. Saslušano je 27 svjedoka optužbe, od kojih šest u svojstvu vještaka i četvoro svjedoka odbrane, te predočeni materijalni dokazi.